Bakondi elmagyarázta, miért is vannak katonák a köztereken

2015.11.17 21:54

A közterületeken lévő fegyveres rendőrök és katonák elsősorban a lakosság megnyugtatását szolgálják - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévé kedd esti műsorában. Bakondi György egyúttal megerősítette, hogy fegyverzetüket megerősítették, éles lőszer van náluk.

A főtanácsadó felidézte, hogy a múlt pénteken történt párizsi merényletek után szombaton - ahogy több más országban - Magyarország védelmének garantálása érdekében a magyar kormány is megerősítette a biztonsági intézkedéseket. Ennek "nyílt" részeként a közterületeken - mint a repülőterek, vasútállomások, buszpályaudvarok, nagy forgalmú aluljárók - megerősített rendőri és katonai jelenléttel biztosítják az emberek védelmét.

Ezzel együtt a háttérben is intenzívebbé vált a munka a titkosszolgálatok és biztonsági szervek közötti nemzetközi szintű együttműködésben. A magyar szolgálatok is kiemelten foglalkoznak a terrorizmussal összefüggésben szerte a világon keletkezett információkkal. Európa-szerte intenzívebbé vált a szolgálatok közötti információcsere, egyrészt annak érdekében hogy fel lehessen deríteni mi történt, másrészt, hogy minél több információ legyen arról, hogy mi várható - emelte ki a főtanácsadó.

Bakondi György elmondta, hogy szombat óta már több megkeresés érkezett arról, hogy "bizonyos szír emberek" áthaladtak-e Magyarországon. Ezeket a megkereséseket a lehető legrövidebb időn megválaszolják - mondta a belbiztonsági főtanácsadó, felidézve: ahogy azt korábban Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte: Magyarország a legmesszebbmenően támogatja a francia hatóságokat.

mti.hu