Bankkártyát csapoltak a szabolcsi mestertolvajok: így csinálták

2015.10.18 14:40

Ijesztően gyakran találkozunk a rendőrségi hírekben bankkártyás visszaélésekkel. Pontosabban nagyon sok olyan bankkártyás visszaéléssel, amikor maga a kártya birtokosa a hibás azért, mert ellopják a pénzét.

Hát persze, hogy a pénztárcában volt
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Ibrányi Rendőrőrse lopás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 49 éves paszabi lakos ellen. A hölgy 25 éves lányával közösen múlt csütörtökön a paszabi posta ügyfélterében lopta el egy idős férfi pénztárcáját.
A tárcában bankkártya is volt, a mellette tárolt PIN kóddal a két nő a tulajdonos számlájáról is tudott pénzt levenni.

Az ibrányi rendőrök a bűncselekmény napján a település térfigyelő kameráinak felvételeinek segítségével azonosították a feltételezett tetteseket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a PIN kód védelme, titokban tartása. A szabolcsi rendőrök például azt tanácsolják megoldásként, hogy érdemes lehet a mobiltelefonban egy fiktív névhez rendelt telefonszám utolsó négy számjegyeként elmenteni a PIN-t.
A Pénzcentrum 5+1 tippet mutat a biztonságos kártyahasználathoz

1. SOHA ne írd a kártyára, a pénztárcádba a PIN-kódot.
Kevesen tudják, hogy amikor az ellopott kártya PIN-kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat, a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat. Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

-    a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban

-    a kártyára írjuk fel a PIN kódot

-    személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód

-    vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk.

2. Állíts be SMS-értesítőt:
Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.

3. Állíts be napi limitet
A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

4. Takard le a számokat
Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sorban mögöttünk állók fizetéskor, pénzfelvételkor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

5. Figyelj az ATM-re
Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

5+1. Ne add ki a kezedből a kártyád
Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.

Még mindig a legbiztonságosabb

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

penzcentrum.hu