Bármikor belefuthat egy farkasfalkába a Bükkben - videó

2015.11.28 13:10

Természetes úton elszaporodtak a Bükkben a farkasok. A Nemzeti Park egészen különleges képeket és videót tett közzé.

Váratlan meglepetésben volt része két héttel ezelőtt egy német vendégvadásznak és őt kísérő répáshutai társának, amikor a település határában egy farkas családot pillantottak meg. A 12 egyedből álló falkát (hat felnőtt és hat kölyök) a Bükki Nemzeti Park  Igazgatóság (BNPI) jó ideje figyelemmel kíséri. Éjjellátó kamerákkal pedig egészen különleges feltételeket is tudtak készíteni róluk.

A térségében évtizedekkel ezelőtt is jelen volt a farkas. Csak míg a legutóbbi évekig csak átutazóban bukkantak fel, mára megtalálták itt élőhelyüket, ami meglátszik a szaporodásukon. Erdős Tamás, a helyi vadásztársaság elnöke (Répáshuta polgármestere) már farkas kotorékot is látott, ahol az anyaállat világra hozta kölykeit, de annak helyét - az állatok védelmében – nem akarta elárulni. A hvg.hu által megkérdezett falubeliek azt mondták, hogy vannak, akik egyedül már nem szívesen mennek kirándulni az erdőbe, az viszont nem jellemző, hogy a farkasokra kíváncsi turisták árasztották volna el a környéket.

 

A kamerák mindent látnak

Miután farkasok megjelenéséről a Bükkben először 2010-ben érkezett hír, három évvel később pedig arról, hogy orvvadászok elejtettek egy példányt, a Bükki Nemzeti Park szakemberei rejtett kamerákat helyeztek el a területen, hogy nyomon követhessék az állatok mozgását. Ezek a kameracsapdák azóta napi rendszerességgel szállítják a nappali és éjszakai felvételeket a farkasok élőhelyéről, életéről. (Legutóbb csütörtökön tett ki a BNPI a farkasokról friss felvételeket.)

Farkascsapda

Gombkötő Péter, a BNPI munkatársa a hvg.hu-nak azt mondta, hogy felvételeiken gyakran tűnnek fel kirándulók olyan helyeken, ahol pár perccel korábban még farkasok jártak. Mindebből a túrázók semmit nem észlelnek, mert ezek az állatok rejtőzködő életmódot folytatnak és elkerülik az embert.  Arra viszont felhívja a figyelmet, hogy senki ne hagyjon élelmiszert a nemzeti park területén, mert a farkasok a táplálékot társíthatják az emberrel, aminek akár nem kívánatos következményei is lehetnek. A farkasok jelenlététől függetlenül egyébként tiltott a póráz nélküli kutyasétáltatás is.

Nem volt mesterséges telepítés

Gombkötő Péter cáfolta azt a hozzájuk is eljutott híresztelést, miszerint mesterséges farkas telepítést végeztek volna a Bükkben és emiatt észlelhető a nagyobb létszám. Hangsúlyozta: a fellelhető állatok kizárólag természetes úton telepedtek meg bükki élőhelyükön, ahol évek óta szaporodnak is. A ragadozók felbukkanása a vadállomány szelekciója mellett (mivel a gyenge, beteg állatokat zsákmányolják) azért is fontos, mert a folyamatos jelenlétük miatt a nagyvadak is több mozgásra vannak kényszerítve, a károkozásuk is nagyobb területen oszlik el.

A farkascsalád óránként 20-40 kilométert is képes megtenni a territóriumának számító 400-500 négyzetkilométeres területen, és nem lehet kiszámítani, hol bukkannak fel. Ezért a szarvasok, őzek, muflonok éberekké váltak és gyakrabban változtatják helyüket. Emellett az erdő ún. felújulása is kevésbé van kitéve a patások rágásának, taposásának, és ennek köszönhetően a veszélyeztetett és ritka növénytársulások állapota is javult. A megkérdezett szakember szerint Észak-Magyarországon 30-40 farkas számára biztosan van megfelelő élettér. Az, hogy a patás vadállomány is bővült, hozzájárulhat a farkasállomány stabilizálódásához. Ezért a farkasokat bizonyos szempontból a Bükki Nemzeti Parkban terített asztal várja.

hvg.hu