Bayer azért kapott kitüntetést, mert... Gyurcsány

2016.09.15 14:35

Ismét egy "bezzeg"-válasszal rázta le a kérdezősködőket a Miniszterelnöki Kabinetiroda - ezúttal Bayer Zsolt kitüntetésére volt az a válasz, hogy a Gyurcsány-kormány bezzeg kiket tüntetett ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azzal vágott vissza a Bayer Zsolt publicista állami kitüntetését firtató írásbeli kérdésekre, hogy 2006-ban a Gyurcsány-kormány bezzeg Fekete Jánost tüntette ki.

Dömötör megismételve a korábbi válaszokat azt írta, "Bayer Zsolt számos nemzeti ügy feltárása, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének bemutatása elismeréseként kapta a magyar államtól a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét".

Az államtitkár ugyanakkor válasza nagyobb részében azt taglalta, hogy a szocialista kormányok bezzeg korábban Fekete Jánosnak adtak kitüntetést, aki a Kádár-rendszer alatt a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyetteseként "elszántan szolgálta az MSZMP-s pártállami diktatúrát". Dömötör szerint Fekete esetében "nem arról van szó, hogy egyes megfogalmazásai közéleti vitát váltottak ki, hanem arról, hogy személyes felelőssége van Magyarország súlyos eladósításában". Eszerint Bayer Zsolt egyes megfogalmazásaival csak "közéleti vitát váltott ki".

Fekete János egyébként három évtizeden keresztül volt az MNB elnökhelyettese, ez idő alatt csatlakozott Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és a Világbankhoz is. 2006-ban Fekete János és két másik felterjesztett állami kitüntetését a köztársasági elnök Sólyom László nem támogatta, a díjátadón nem is fogtak kezet.

Harangozó Tamás szocialista képviselő eredetileg egyébként azt kérdezte Orbán Viktortól és Lázár Jánostól, hogy egyetértenek-e Bayer Zsolt kitüntetésével, amire végülis nem kapott választ.

hvg.hu