Beállt az MSZP Mellár Tamás mögé

2018.01.16 18:08

Mellár Tamás közgazdász Pécsen indul az országgyűlési választáson. Az MSZP-s Tóth Bertalan nem indul.

Beállt az MSZP Mellár Tamás mögé
 
Mellár Tamás közgazdász a Baranya megyei 1-es választókerületben, Pécsen indul az országgyűlési választáson. Az MSZP-s Tóth Bertalan a pécsi fórumon bejelentette, azt kéri az MSZP-től, hogy támogassák Mellár Tamás jelöltségét. Szocialista forrásból úgy tudjuk, Mellár az országos listán nem lesz rajta.
 
A fórumon felszólaló Mellár Tamás vastapsot kapott. Azt mondta, függetlenként indul a választáson. 2017 szeptemberében döntötte el, hogy indul, azt látta, Magyarország rossz úton halad, a szakadék felé megy.
 
Még négy évet nem bír ki az ország."
 
Az is motiválta, hogy látta, az ellenzéki pártok nem nagyon tudtak dűlőre jutni egymással, egymást jobban szapulták, mint a Fideszt. Úgy vélte, kényszerhelyzetbe kell hozni a pártokat, remélte, hogy majd támogatják. Az elején döcögősen indult, csak három nagyon kis párt állt be mögé, akkor úgy vélte, el sem fog tudni indulni. "Egyedi bozótharcosként nem sok sanszom lenne."
 
Úgy vélte, az indulásnak akkor van értelme, ha legalább a nagy pártok fele támogatná. Nemrég "valami történt", az MSZP és a Párbeszéd beállt mögé. Miután a szocialisták és a DK megállapodott a választási koordinációról – vagyis felosztották egymás közt a körzeteket –, így emiatt a DK támogatásával is számolhat.
 
A saját maga által feltett kérdésre, hogy "mit keresek itt?", azt mondta, nem szokványos lesz a választás, arról fog szólni, hogy milyen államot szeretne Magyarország: demokráciát, liberális államot, piacgazdaságot vagy oligarchák hatalmát. A közgazdász úgy véli, van remény a Fidesz legyőzésére.
 
2014-ben Tóth Bertalan a pécsi választókerületben másodikként végzett, a fideszes Csizi Péterrel szemben. A két politikus között öt százalék körüli különbség volt csak. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt szerint a visszalépéssel "történelmi jelentőségű lépést hozott Berci".
 
Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője, és bár még nincsenek eldöntve a listás helyek, Tóth jelenlegi pozíciójából adódóan vélhetően befutó helyet kap.
 
Az LMP nem lép vissza Mellár javára
 
Bár Mellár Tamás korábban azt nyilatkozta, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a támogatásáról biztosította, az LMP nem lép vissza Mellár javára. Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja azt mondta, a pécsi 1-es körzetben ő a jelölt, ez a párt hivatalos álláspontja. Külön kérdésre ráerősített: nem lép vissza.
 
"Pécs rendkívül nehéz helyzetben van, a Fidesz lezüllesztette a várost. A kormánypártot meg kell verni helyben, de arra is szükség van, hogy Pécsnek dinamikus képviselete legyen a Parlamentben."
 
Szerinte ezt az LMP tudja képviselni.
 
hvg.hu