Beárazták a választókat, ennyit ér a nevük, címük

2018.02.14 10:09

Választókerületenként 138 ezer forintért juthatnak a választók adataihoz a jelöltek.

A jelöltek a 138 ezer forintért a szavazóköri névjegyzékben szereplő választók nevéhez, lakcíméhez juthatnak hozzá. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán közzétett tájékoztató felidézi: a választási eljárási törvény szerint a szavazóköri névjegyzékben szereplő választók nevét és lakcímét (az érintett választókerületre kiterjedően) az illetékes egyéni választókerületi választási iroda adja át a jelölt kérésére.
 
Az adatokat az iroda akkor adhatja ki, ha a jelölt igazolja, hogy befizette az NVI számlájára a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egyhavi összegének megfelelő összegű adatszolgáltatási díjat. Ez most 138 ezer forint.
 
A választási irodák azt követően adhatják át a jelölteknek az adatokat, ha összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületben, és már nem jelöltaspiránsok, hanem a választási bizottság által nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek.
 
Pártoknál 93-szoros a szorzó
 
A listát állító pártok is kérhetik az adatokat. Az átadásnak ebben az esetben is feltétele az adatszolgáltatási díj befizetése, de a pártoknál a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhető mandátumok számával (93), vagyis 12 millió 834 ezer forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért.
 
A pártok akkor kaphatják meg az adatokat, ha sikerült országos listát állítaniuk. Ehhez kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Az országos listák nyilvántartásba vételéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt.
 
Az a választó, aki nem szeretné, hogy a kampányban a jelöltek, pártok megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.
 
Az ehhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok a helyi választási irodához juttathatják el, vagy az NVI honlapján (www.valasztas.hu) tölthetik ki. A korábbi adatletiltás is érvényes, így nem kell új kérelmet benyújtani.
Ez lehetőség nem érvényes a nemzetiségi választópolgárként regisztráltakra, az ő adataikat az adott nemzetiség országos önkormányzata mindenképpen megkapja.
 
A választási szervektől megkapott név- és lakcímadatokat csak közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.
 
Az NVI oldalán megtalálható az a számlaszám, amelyre az adatszolgáltatási díjakat utalni kell.
 
Farkas György
24.hu