Beatrix királyné tiszteletére vigadott az udvar az idei Reneszánsz kavalkádon

2016.05.22 09:03

Vidámságra termett királyné, itáliai-magyar szerelmi történet, mutatványosoktól hangos királyi lakoma – Diósgyőr várába jó muzsikusokat is rendeltek a nagybecsű vendégek szórakoztatására és nem maradt el a királyi lakoma sem. Ismét megelevenedett a középkor a felújított várban.

fotó: Végh Csaba

Itáliai zenészek húzták a talpalávalót a várárokban, ahol a legnemesebb ebek is felvonultak a királyné tiszteletére. Míg őfelsége kedvenceiben gyönyörködött, addig komédiások szórakoztatták a vár népét. Az apróságok pedig hétpróbás játékkal múlatták az időt. Menyegzőre készültek Diósgyőr várában. Aragóniai Beatrix rendezte a messzire hangzó mulatságot.

    – Itáliai dajkámnak egyik kedves fia, Francseszkó Viola házasodni készül – nyilatkozta a „királyné”. – Mégpedig egy magyar főúrnak leányát, Magyar Orsolyát vevé feleségül, az Mátyás királyomnak és jó magamnak áldásával. Ezért a sok vigaszság és ezért a vendégsereg.

Reneszánsz táncosokkal köszöntötték az ifjú párt, de nem maradt el a királyi lakoma sem. Akadt minden a roskadásig telt asztalon. És a királyné kedvencéről sem feledkeztek meg, a sakktáblaformájú tortáról. Ezernél is többen sereglettek össze a királynék ajándékaként számon tartott várban, hogy részeseivé váljanak a középkori reneszánsznak.

    – Nagyon szeretjük – mondta Ducsai Henrietta. – Havonta jövünk. Szóval nem újdonság, de mindig találunk benne olyat, amit még nem láttunk.

reneszansz_kavalkad_160521_vcs_54.jpg

A Diósgyőri várban minden hétvégén szerveznek a középkort, a vár fénykorát idéző programokat.

    – Rengeteg lehetőséget kínálunk a pajzskészítéstől a fegyverbemutatókon keresztül egészen a bájital keverésig, amit szintén kipróbálhatnak a modern kor eszközeivel az alkímia szobájában – mondta Boronkai Edina, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere. –  Emellett hétvégenként egy-egy lovagrendet látunk vendégül, akik bemutatókkal szórakoztatják a vendégsereget. Az ilyen alkalmak, mint a reneszánsz kavalkád, arra is lehetőséget nyújtanak, hogy egy nagyon sokrétű programkínálattal kedveskedjünk az ide látogatóknak.

reneszansz_kavalkad_160521_vcs_47.jpg

A Diósgyőri várat két éve újították fel. Hárommilliárd forintot költöttek rá. Azóta több százezer látogatója volt már a reneszánsz korát idéző programoknak.

minap.hu