Beépítik az idősek véleményét a kormányzati munkába

2014.12.08 22:14

Az idősek nem tehertételt, hanem bölcsességükkel erőforrást jelentenek a társadalomnak – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Hajdúböszörményben.

Czibere Károly a helyi Fazekas Gábor Idősek Otthona felújításának projektzáró eseményén emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben 3300 idősotthoni hely újult meg az országban nyolcmilliárd forintos költséggel. Elmondta azt is, hogy 52 ezer hely van az országban, és a korszerűsítési program a jövőben is folytatódik. Jövőre 105 milliárd forint áll a szociális ágazat rendelkezésére – tette hozzá az MTI kérdésére.

Az államtitkár szerint jól jelzi az idős emberek megítélésével kapcsolatban megváltozott kormányzati gondolkodást, hogy a miniszterelnök javaslatára megszűnt az Idősügyi Tanács, és helyette létrejött az Idősek Tanácsa. Ebben a testületben nemcsak az idősügyről, hanem minden fontos társadalmi, gazdasági kérdésről véleményt formálhatnak a nagy rálátással, élettapasztalattal, higgadt bölcsességgel rendelkező idős emberek, és véleményüket beépítik a kormányzati munkába – magyarázta.

Milliárdok bérfejlesztésre
Az idősotthon dolgozóihoz szólva utalt arra, hogy idén 12 milliárd forintot fordítottak a szociális szférában dolgozók bérfejlesztésére, jövőre további 15 milliárd forintot költenek béremelésre, és kidolgozzák a szociális dolgozók életpályamodelljét.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta: a Fazekas Gábor Idősek Otthonát 177,9 millió forint európai uniós forrásból korszerűsítették az Új Széchenyi-terv keretében. Az önkormányzat 2012-ben pályázott a most befejezett beruházásra. Akadálymentesítették az intézményt, korszerűsítették a fűtési rendszert, a konyhát, új mosóházat és foglalkoztatót alakítottak ki.

Kárándi Erzsébet, az intézmény vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a fejlesztéssel 284 négyzetméterrel bővült a 132 ellátottnak otthont adó intézmény.

mti.hu, mno.hu