Befizetett nyári útja van? Van egy rossz hírünk

2020.05.08 10:29

Milliárdos összeget kellene az utazási irodáknak visszafizetni a lemondott utak miatt. A szakma jogszabály-módosítást szeretne, hogy egy évig felhasználható utalványokat adhassanak.

London Luton lesz a Wizz Air következő bázisa, új járatok indulnak ...
illusztráciő
 
 
Húsvét előtt óriási számban mondták le foglalt útjaikat az ügyfelek az utazási irodáknál, azóta kivárást tapasztalnak az utazásszervezők, negyvenezer utas azonban továbbra is élő foglalással rendelkezik - nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Népszavának. Az év azonos időszakában kétszer ennyi foglalást bonyolítanak az irodák a korábbi években.
 
 
Az utazási irodák nincsenek könnyű helyzetben, mert az ügyfelek által befizetett összegeket ők továbbutalják a szolgáltatásokat közvetlenül nyújtóknak (a légitársaságoknak, szállodáknak, hajótársaságoknak), melyek a mostani helyzetben lemondási szándék esetén csak elvétve fizetik vissza a pénzt"
 
 - közölte a MUISZ elnöke. 
 
Több európai országban egy évig érvényes utalványokat bocsátanak ki a szolgáltatók, és ha ezt sem használja fel az utas, további három hónapig (összesen tehát tizenöt hónapig) nem kötelesek visszatéríteni az összeget.
 

A magyar jogszabályok szerint amennyiben egy út lehetetlenné válik, 14 napon belül vissza kell téríteni az összeget az utasoknak. "Ez a pénz most nincs az utazási irodáknál" - közölte Molnár Judit. A MUISZ ezért jogszabály-módosítási javaslattal élt a kormány felé, hogy az utazási irodák is kibocsáthassanak utalványokat.

 

 
 
mti.hu / atv.hu