Beidézi a román diszkriminációellenes tanács Orbán Viktort

2022.08.12 20:48

A tusványosi beszéde miatt jelentette fel a Nemzeti Liberális Párt képviselője.

Alexandru Muraru képviselő feljelentése nyomán beidézi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) – jelentette ki a Transtelexnek Asztalos Csaba a tanács elnöke. A feljelentést tevő Alexandru Muraru nyilatkozata szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.
 
Asztalos Csaba az eljárás menetéről azt mondta, hogy a nagykövetségen keresztül elküldik az idézést, és adott esetben meghallgatják a feleket, aztán amennyiben a diszkriminációellenes tanács bizottsága körében nem születik egyértelmű döntés a kérdésben, többségi szavazattal döntenek arról, hogy Orbán Viktornak valóban mentessége, immunitása van-e, ha ezt megállapítják, az ügy további kivizsgálása leáll. Ha viszont a tanácstagok többsége a jog ismeretében úgy ítélné meg, hogy Orbán nem élvez mentességet, akkor a diszkriminációellenes tanács véleményt fog mondani és döntést fog hozni a tusványosi beszéd kifogásolt részei kapcsán is. A végeredménytől függetlenül pedig ez a döntés bírósági úton támadható lesz.
 
A megjelenés nem kötelező, és a felek képviseltethetik magukat valaki által vagy írásban is elmondhatják véleményüket, de a tanács nem kötelezheti a feleket nyilatkozattételre. Ugyanakkor Asztalos leszögezte, hogy véleménye szerint a külföldi államférfiakat függetlenül attól, hogy magán- vagy hivatalos látogatáson tartózkodnak-e Romániában, megilleti a diplomáciai mentesség, igy nem tartja jogosnak a liberális párti képviselő fellépését.
 
forrás: transtelex.ro/