Bejött a jóslat - Minisztériumot kap Rogán Antal

2015.09.22 15:59

Önálló minisztériumként jön létre a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A kabinetiroda elsősorban az általános politikai koordinációt ellátó minisztérium lesz - olvasható a tárcák felsorolásáról szóló törvény módosítására tett javaslatban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek. Rogán Antal a Fidesz múlt szerdai velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

A most benyújtott előterjesztés alapján az eddig a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztériumban, azaz a Miniszterelnökségen működő miniszterelnöki kabinet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán működik. A miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, az ő tevékenységét a kormányfő irányítja. A miniszterelnöki kabinet főosztályokra és osztályokra tagozódik. A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Lázár János egyúttal a 2015-ös központi költségvetés módosítását is kezdeményezte, a büdzsét a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel egészítené ki. A felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi a javaslat szerint. A törvényjavaslatokat várhatóan már a jövő héten tárgyalja az Országgyűlés. Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz, Lázár János korábban azt mondta, azt szeretné, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek.

 

Programot hirdetett Rogán

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz" - nyilatkozta Rogán Antal az MTI-nek.

Kedden került a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat, amelynek értelmében önálló minisztériumként alakulhat meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint az általános politikai koordinációt ellátó tárca. A szervezet leendő vezetője a Fidesz leköszönő parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal, aki a kormánypártok múlt heti velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

Rogán Antal kedden az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: a rendszerváltás óta minden kormányfőnek volt miniszterelnöki kabinetje és kabinetfőnöke. A mostani kormányzati modellben a Miniszterelnökség egy sor feladattal rendelkező, önálló tárcává vált - folytatta -, így Orbán Viktor kormányfő úgy döntött, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint általános politikai koordinációt ellátó szervezet szintén önálló minisztériumként működjön.

A kabinetirodához tartozik majd a miniszterelnök személyes munkaszervezete, fő feladata ugyanis a kormányfő munkájának segítése lesz - közölte a fideszes politikus. Mint fogalmazott: "ha lesznek is a kabinetirodának konkrét feladatai, minden munkatársnak az lesz az elsődleges dolga, hogy a miniszterelnök munkáját segítse". Azt, hogy ezen kívül milyen önálló egységek milyen önálló feladatokat látnak majd el a kabinetirodán belül, a kormány statútumrendelete fogja meghatározni a későbbiekben. Kérdésre annyit mondott, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.

Rogán Antal jelezte, formális kinevezése a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére azt követően történhet meg, hogy az Országgyűlés az előtte fekvő törvényjavaslat elfogadásával - leghamarabb a jövő héten - dönt a szervezet felállításáról.
Hozzátette, a kabinetiroda szervezeti felépítéséről már vannak elképzelései, de ezeket csak később, hivatalos kinevezése után kívánja ismertetni.

mti.hu