Beköszönt a digitális jólét

2016.10.31 15:48

Olcsó netszolgáltatással kívánják bekapcsolni az internet vérkeringésébe a digitális világon kívülieket.

Netező nagyi Jövő év januártól minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz a Digitális Jólét Alapcsomag. Ez a tervek szerint mind a mobilinternet, mind a vezetékes internet-előfizetés esetén legkevesebb 15 százalékkal lesz olcsóbb a szolgáltatók legalacsonyabb díjainál.

Az alapcsomagot azonban csak azok igényelhetik, akiknek a megelőző egy évben nem volt mobilinternet-előfizetése, illetve vezetékes internet-előfizetés esetén az adott lakcímen legalább egy éve nem volt ilyen szerződés.

A hírek szerint a szolgáltatók az alapcsomagokban is tudnak majd versenyezni egymással. A szolgáltatást két évig lehet használni, majd további egy évvel meghosszabbíthatják azok, akik részt vesznek egy ingyenes digitális képzésen.

 

Barát vagy ellenség?

– A kormány célja jelentősen növelni a rendszeres internethasználók arányát. Magyarországon ugyanis mindössze a lakosság 70–75 százaléka tartozik ebbe a csoportba, szemben az európai uniós 80–85 százalékkal – nyilatkozta nemrégiben Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

A nyíregyházi Szabó Lajosné – a mai tizenévesekkel ellentétben – jól emlékszik azokra az időkre, amikor még nem volt internet, okostelefon, számítógép, talán éppen ezért tudja nagyra értékelni mindazt, amit a világháló kínálni tud a korosztálya számára.

– Sokan máig félnek, idegenkednek az internettől, veszélyes virtuális jövevényként tekintenek rá. Azok a nagyszülők, akik részt vettek már „Kattints, nagyi!” típusú tanfolyamon, vagy egyszerűen csak gyermekeik, unokáik segítségével, a kíváncsiságtól vagy a távoli kapcsolattartás kényszerétől hajtva kóstoltak bele ebbe az új világba, beláthatják, hogy az internethasználatnak bár megvannak a maga veszélyei, ha tudatosan és okosan kattintgatunk, csak nyerhetünk vele! – érvelt Szabó Lajosné, majd a saját „virtuális” életéből hozott példákat: – Pillanatok alatt tájékozódhatunk az aktuális hírekről, eseményekről, megnézhetjük a menetrendeket, telefon- és postaköltség nélkül élőben beszélgethetünk a szeretteinkkel. Az internetes vásárlás, díjfizetés, ügyintézés már kockázatosabb, ezt csak tapasztaltabb felhasználóknak ajánlom.

– Ne dőljünk be a különféle nyereményakciókat hirdető, adatainkat kicsalni akaró reklámoknak, üzeneteknek! – tette hozzá. Elárulta: a világhálón számtalan egészségügyi problémájára talált már gyógy­írt, nem beszélve a hasznos háztartási és főzési tippekről, a kertészeti és állatgondozási tanácsokról.

 

Csak okosan!

– Biztosra veszem, hogy a vonzó havidíj és a kíváncsiság sok olyan embert is netezésre késztet majd, aki eddig nem tette. Ha megismerik, meg szeretik a világhálót, és felismerik, milyen hasznos és szórakoztató tud lenni az élet minden területén. De fontos, hogy a veszélyekkel, írott és íratlan szabályokkal is tisztában legyenek az új felhasználók! – figyelmeztetett Karsai Zsolt, a nagykállói Budai Nagy Antal középiskola „rendészetis” diákja.

boon.hu