Belépési díjat kérhetnek júliustól az idősotthonok

2015.04.08 05:50

A jövőben a főváros által fenntartott idősotthonokba költöző nyugdíjasoktól egyszeri belépési díj kérhető. Ennek első lépéseként júliustól, a január elseje után felszabaduló helyek után kellene fizetni az emelt vagy az átlagot meghaladó szintű ellátást nyújtó intézményekben. A törvény viszont arra nem tér ki, hogy pontosan milyen szolgáltatásért cserébe kérhetnek majd pénzt ezek az intézmények. De akkor mégis mit nevezünk emelt, vagy átlagot meghaladó ellátásnak?

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja szerint emelt szintűnek számít minden olyan önálló, egy- vagy kétszemélyes lakrész, amely lakószobát, konyhát és fürdőszobát, esetleg egyéb helyiséget foglal magába, egy ellátottra pedig legalább tíz négyzetméter nagyságú lakóterület jut. Átlagon felülinek pedig azt a lakószobát nevezzük, ahol a lakrész egy- vagy kétszemélyes, önálló fürdőszobával rendelkezik, épülete korszerűen kialakított, berendezése pedig teljes mértékben felszerelt. Azaz található benne tévé, hűtőszekrény, vagy mosógép.

Az új rendelkezés értelmében ezért alsó határként 500 ezret kellene fizetni, de az árplafon akár 8 millió forint is lehet. Hogy ezt a nyugdíjasok miből fogják fedezni, azt senki sem tudja. Korózs Lajos, az MSZP szociális ügyekkel foglalkozó politikusa szerint a döntéshozók hangsúlyozzák, a belépési díj csak egy "lehetőség". Az viszont komoly kérdést jelent, hogy ezzel a lehetőséggel milyen hamar fognak élni az intézmények - fűzte hozzá a politikus.

Ha csak egy tiszaháti települést nézünk, akkor kijelenthető, hogy egy nyugdíjas hiába adja el ingatlanát, abból nem fogja tudni fedezni költségeit, ugyanis az ingatlan árak jelenleg rendkívül alacsonyak - vélekedett a politikus. Az állam célja mindenesetre szerinte egyértelmű: minél több pénzt akarnak kinyerni a szociális szektorból. A kormány az elmúlt években összesen háromszáz milliárdot vont el a szociális területekről, amely hiányt azonban az önkormányzatoknak kellene valamilyen adó formájában beszedniük - mondta.

nepszava.hu