Bemutatták a 100 éves Bálint György Kertésznapló című könyvét

2019.09.25 07:11

Megjelent Bálint György új könyve a Kertésznapló 2020. Ebben a már jövő évi naptárban a 100 éves kertész havi, és heti bontásban írja meg, hogy mi a kertben az éppen aktuális feladat. Ráadásul mindegyik egyedi példány.

 

Adott 4000 tartalmilag ugyanolyan könyv, 4000 féle borítóval. Ez Bálint György kertésznaplója a jövő évre, amiből garantált, hogy nincs két egyforma. A most megjelent könyv hasznos lehet a kezdő, és a már tapasztalt kertészeknek. Akár annak, aki az erkélyen kis balkonládában neveli a paradicsomot, és annak is, akinek több hektár szőlője van. Bálint György havi, és heti bontásban írja meg mikor épp mi a teendő a kertben.
 
"Az az érzésem, hogyha ezt valaki azért figyelemmel kíséri, és el is végzi azokat a feladatokat, amelyek nem embertelen dolgok, akkor nagyon szép kertet tud kialakítani, ami minden célra alkalmas, mert egy kertnek szépnek, és hasznosnak kell lennie" - nyilatkozta az ATV Híradójának Bálint György.
 
Minden, ami tanács, ami a könyvben olvasható Bálint György tapasztalatain alapszik, először ugyanis mindent a saját kertjében próbált ki Gyuri bácsi.
 
"A kert nagyon hasznos is tud lenni, mert ha valaki jól választja meg amit termelni akar és amire a körülmények is kedvezőek, akkor a család igényeit könnyen ki lehet elégíteni egy Budapest környéki kert méretei között is" - tette hozzá Bálint György.
 
Bálint György szerint a kert ösztönzi is az ember, arra, hogy rendszeres munkát végezzen, hiszen mint mondja a kert nem tűri el a lusta embert. De, ha nem leszünk restek ápolni akkor gyönyörű dolgokat láthatunk.
 
"Ha ránézek egy virágzó rózsabokorra, én pl nagyon szeretem a fehér rózsákat is, és a kertünkben sok fehér rózsa bokor van, olyan szívesen állok meg egy ilyen virágzó bokor előtt, és nézem, hogy mennyi ideig fognak ezek kinyílni, és a bimbókból hogyan alakul ki a kifejlett rózsavirág, ás mennyi ideig hajlandó nem elhervadni" - mondta Bálint György.
 
Az is érdekelt, hogy mi jelenleg a legfontosabb teendő a kertben, erre pedig Bálint György azt a választ adta, hogy most a gyeppel kell foglalkozni, egy arra alkalmas eszközzel megszaggatni a felületét, hogy a gyomokat kiirtsuk, és a fű jövő évi növekedését elősegítsük.
 
atv.hu