Benyelte az ATM a kártyámat! Mi lesz most, mit tegyek?

2015.02.12 06:11

Valószínűleg mindenki megijed, amikor az ATM benyeli a bankkártyáját. Legtöbbször erről maga a kártya birtokosa tehet, például azért, mert sokszor elrontja a PIN kódot. Legtöbb esetben a saját biztonsága érdekében nem jut a pénzhez. A Pénzcentrum mutatja, mit tegyél ilyenkor. A legfontosabb, ne ess pánikba!

Sokak rémálmában előfordult már az, hogy pénz nélkül állnak, amikor fizetni kellene. Ráadásul olyasmiért, amit már nem tudnak visszamondani. Ilyen lehet például egy tankolás, elkábított hal a szupermarketben, vagy egy gravírozott emléktárgy. Vagy az is roppant kínos, ha nincs nálunk készpénz, vagy nem lehet kártyát használni egy étteremben, pedig már elfogyasztottuk az ételt. Elrohanunk az ATM-hez, és ott ér a következő sokk, amikor ott sem jutunk készpénzhez.

Bárkivel előfordulhat, hogy lenyeli az ATM a kártyáját, ennek több oka is lehet.
-    A kártya letiltás alatt állt - azaz mi magunk letiltattuk lopás, vagy visszaélés gyanúja miatt.
-    A kártyát a bank tiltotta le, mert lejárt az érvényességi ideje.
-    Túl későn vettük ki a kiadónyílásból.
-    Az ATM-et megrongálták.
-    Túl sokszor ütöttük el a PIN kódot.
-    Egyéb technikai hibát érzékelaz ATM.


Ez utóbbi esetében azonnal fel kell hívni az automatán található ügyintéző telefonszámot.

De mint ahogy arról az OTP bank tájékoztatott, az ügyfélszolgálat soha nem kérdezheti telefonon keresztül a PIN kódot.

Ha mégis így történne, akkor valamilyen visszaélés történik, és az nem a hivatalos segélyvonal, így jobb azonnal letenni a telefont. Emellett arra is felhívják a figyelmet, érdemes nagyon gyanakvóan bánni a segítőkész idegenekkel, akik akkor lépnek oda hozzád, miután az automata benyelte a kártyád. Még akkor is, ha a bank alkalmazottjának adja ki magát, meg kell kérni, hogy ezt igazolja.
Tévhit az, hogy a fordított sorrendben beütött PIN számjegyek titkos riasztást adnának le a rendőrségre - hívja fel a figyelmet az OTP. Bár sokan azt hiszik, a fordított sorrendű kód miatt az automata veszélyt észlel, valójában semmi nem fog történni. Az ATM pusztán annyit érzékel, hogy hibás a kód. Így ha gyanús a helyzet, meg se közelítsük az automatát, vagy mielőbb szakítsuk meg a tranzakciót, és hagyjuk el a helyszínt.
Mik a főbűnök?

Sok esetben azért vonják be a kártyákat az automaták, mert a kártyatulajdonosok nem veszik ki időben a tranzakció után kiadott kártyákat - tájékoztat a K&H bank. Így az ATM veszélyhelyzetet érzékel, és inkább visszaszívja a kártyát, minthogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Amennyiben a kártyát nem veszik el időben, akkor a gép a pénzt sem adja ki - egészíti ki a CIB bank.

Ritkább az az eset a Raiffeisen bank információi szerint, amikor a bank biztonsági okok miatt tiltja le a kártyát rögtön a használat kezdetekor, hogy az esetleges csalók ne tudjanak visszaélni vele. Az ATM ebben az esetben kiírja, hogy a kártya letiltás alatt áll.

Még ennél is ritkább az az eset, amikor valamilyen ATM hiba, vagy szándékos ATM rongálás fordul elő, annak eredményeképp, hogy a csalók így akarták megszerezni a kártyát, és visszaélni vele.

 

Ha már megtörtént a baj
Minden esetben érdemes azonnal hívni a saját bankodat, és bejelenteni az esetet, így a kártyával a későbbiekben esetlegesen elkövetett visszaélésekért az ügyfél már nem lesz 1 forint erejéig sem felelős - tanácsolja a Raiffeisen szakértője. Ugyanígy a CIB is ezt tanácsolja.
Amennyiben elnyelte az ATM a bankkártyát, akkor első lépésben meg kell arról győződni, hogy azt az elfogadó bank vissza tudja-e adni. Erről az ATM-eken szereplő telefonszámon, illetve - ha fióki ATM-ről van szó - a fiókban is adnak tájékoztatást.


-    Amennyiben a kártyát az elfogadó bank vissza tudja adni, úgy követni kell az általuk megadott eljárást.
-    Amennyiben a kártyát az elfogadó bank nem tudja visszaadni, úgy a kártyát kibocsátó bankhoz kell fordulni.


- tanácsolja a Pénzcentrum a K&H szakértője.

penzcentrum.hu