Benyújtották a magáncsődtörvényt, szigorúak lesznek a szabályok

2015.05.20 19:06

Benyújtották az Országgyűlés elé a Természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvénytervezetet. A köznyelvben magáncsőd néven ismert eljárásról szóló törvény, ha elfogadják, már szeptemberben hatályba léphet, és elsősorban a pénzügyi intézményeknek tartozó, nehéz helyzetben lévő adósokon segíthet. Első körben azok élhetnek majd a magáncsőd lehetőségével, akiknek a lakását kényszerértékesítés fenyegeti.

Azok az adósok kérhetnek csődvédelmet, akiknek a tartozása legalább kétmillió, de legfeljebb 60 millió forint, emellett az adósságuk nem haladja meg a felhalmozott vagyonuk kétszeresét. Kizárják az eljárásból azokat, akiknek az ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta, vagy akik az elmúlt tíz évben részt vettek már hasonló eljárásban. Ha valaki megfelel a feltételeknek, a családi vagyonfelügyelő – aki tulajdonképpen egy kormánytisztviselő – ellenőrzése alá kerül. A vagyonfelügyelő segít a hitelezőkkel való megállapodásban, és az eljárás során azt is szigorúan ellenőrzi majd, az adós megfelelően törleszt-e, illetve hogyan gazdálkodik a vagyonával. Ha az adós a szabályokat megszegi, eltitkolja a vagyonát, bevételeit, a hitelezők és a vagyonfelügyelő is kezdeményezheti az adósságrendezési eljárás megszüntetését.

A magáncsődöt választó adósok haladékot kapnak a végrehajtások alól, és új végrehajtás sem indulhat ellenük, a közműszolgáltatásokat sem lehet náluk felmondani. Cserébe viszont sok mindenről le kell majd mondaniuk. A hitelezőknek már azelőtt törleszteniük kell valamennyit, mielőtt végleg megállapodnának velük a tartozások átütemezésében, újabb kötelezettséget pedig nem vállalhatnak. Az eljárás hosszú évekre nyúló ideje alatt pedig szerény életmódra kell készülniük. Saját megélhetésükre egy külön számlán fejenként maximum a – jelenleg 28500 forintos – minimál nyugdíj másfélszeresét, ha háromnál többen élnek egy háztartásban, akkor pedig már csak a minimál nyugdíjat költhetik el. Ezen felül a rezsire és a vagyonbiztosításokra költhetnek még. Ha extra kiadásokat szeretnének, a vagyonfelügyelőtől kell engedélyt kérniük.

Az adósságrendezésre a törvényjavaslat szerint bíróságon kívül is sor kerülhet, ha az adósoknak sikerül minden hitelezővel megegyezniük. Ha ez nem megy, a bíróság is elrendelheti az adósságrendezést. A bíróságon kívüli adósságrendezés akkor is sikertelenné válik, ha az adós nem tartja be a szabályokat, de az együttműködési kötelezettségét megszegő adósok magáncsődkérelmét a bíróság elutasítja.

vg.hu
Szerző: Herman Bernadett