Benzinárstop ide, olajárrobbanás oda, kaszált a MOL a második negyedévben

2022.08.05 06:21

A magyar olajtársaság adózás előtti eredménye közel a duplája 2021 második negyedévének.

Üzemanyagok: ezt a hetet sem ússzuk meg áremelés nélkül
 
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. 
 
483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, „tiszta” EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” üzleti eredményt ért el a Mol-csoport a társaság péntek éjjeli közleménye szerint.
 
A Mol nettó árbevétele a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján eléri a 2491 milliárd forintot, míg tavaly ugyanekkor ennél lényegesen kevesebb, „csupán” 1421,6 milliárd forint, az előző negyedévben pedig 19 33,4 milliárd forint volt.
 
A tiszta EBITDA a tavalyi azonos időszakban 246,8 milliárd forint, az előző negyedévben 271,7 milliárd forint volt, a növekedés tehát éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres. A tiszta üzleti eredmény egy éve meghaladta a 132 milliárd forintot, az előző negyedévben megközelítette a 168 milliárd forintot.
 
Az elemzők korábban is 500 milliárd forint körüli EBITDA-val számoltak, elsősorban azért, mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat az oroszoktól, a nemrégiben részlegesen kivezetett benzinárstop pedig – az alacsony árak miatt – nagyon magasan tartotta a magyar üzemanyagfogyasztást.
 
A társaság féléves összesítésben is jól teljesített. Az első hat hónapban a tiszta EBITDA elérte a 755,4 milliárd forintot, míg tavaly ugyanekkor 428,7 milliárd forint volt. A tiszta üzleti eredmény 200,1 milliárd forintról 540,5 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.
 
mti.hu