Bérkiegészítést ígér a szociális szférában a szaktárca

2015.08.17 08:33

Nem tartható fenn tovább az az állapot, hogy a főiskolai, egyetemi szakképesítéssel rendelkező szociális munkások annyit keressenek, mint egy szakács vagy karbantartó  - világosodott meg Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki az M1 reggeli műsorában jelentette be: a tavalyi bérpótlék után idén bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók.

A szakmai szervezetekkel történt egyeztetés alapján a tavalyi bérpótlék szétosztásának elve az volt, hogy lehetőség szerint az egész szociális szféra részesüljön belőle. A mértéke 6- és 16 ezer forint között volt - hangzott el a műsorban.

Idén a szakmai konzultáció nyomán arra jutottak, hogy elsősorban a magasabb végzettséget, illetve szakmai tapasztalatot igyekeznek elismerni. A napokban először folyósítandó bérkiegészítés mértéke 1500 és 68 000 forint közötti, a 93 ezer szociális dolgozóból 63 ezer kapja - közölte az államtitkár. Czibere Károly hozzátette: a bérkiegészítés szektorsemleges, azaz független attól, hogy állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartója van-e a szociális intézménynek. A következő lépés az új életpályamodell bevezetése lesz - ígérgetett végül az államtitkár.

mti.hu