Beteggé tesz a magyar levegő

2015.11.06 17:08

Már nemcsak az asztmások vannak bajban, a szakemberek az egészségeseket is óvják, hogy az ország 19 városában az utcán tartózkodjanak, mert magas a szálló por koncentrációja.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint mintegy 14 hazai városban szennyezett (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Győr, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Pécs, Százhalombatta). További ötben (Budapest, Szeged, Szolnok, Vác és Sajószentpéter) pedig kifejezetten egészségkárosító a szállópor koncentrációja miatt.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Levegő Munkacsoport szerint tudományosan igazolt és szoros összefüggés van az allergiás, asztmás illetve egyéb légzőszervi megbetegedések és a légszennyezettség mértéke között. Vasárnaptól várható érdemi javulás a levegő minőségében - közölte csütörtök este Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az őszi, téli hónapokban korlátozott a levegő átkeveredése, így az alsóbb légrétegekben megrekednek a járművek által, illetve a fűtés következtében kibocsátott szennyező anyagok. A krónikus - a tüdő, szív,- és érrendszeri betegségben szenvedők, az egyéb légzőszervi betegek) tünetei súlyosbodhatnak. A levegőben lévő szennyező anyagok a gyerekek számára jelenti a legnagyobb kockázatot, immunrendszerük fejletlen és miután – az autók kipufogóinak – magasságában töltik a leghosszabb időt. A légszennyezés mérséklődőséig a szakemberek azt javasolják: nappal, amíg erős a gépkocsi forgalom, aki csak megteheti, ne menjen az utcára, a kisebb gyerekeket a szülők vegyék karjukra.

A tudományos definíció szerint a levegőben lévő, 10 mikron alatti szilárd vagy folyékony halmazállapotú szennyező részecskéket (PM10) nevezik szállópornak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint Magyarországon évente 16 ezer ember veszti el idő előtt életét a szállópor-szennyezettség miatt, a megbetegedések száma pedig eléri az évi egymilliót, vagyis a rákkal és az érrendszeri problémákkal összemérhető súlyú kór- és halálokról van szó. A Nemzeti Környezetgészségügyi Intézet tanulmányából az derül ki, hogy a levegőben lévő szennyezőanyagok izgatják a nyálkahártyákat, ami már rövid távon is köhögést és nehézlégzést válthat ki. A PM10 a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatokat indíthat el, növeli a vér alvadékonyságát, vérrögösödést okozhat. Hosszabb távon növeli az asztma és a krónikus légcsőhurut esélyét, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések számát is.

A levegő szállópor-tartalmát alapvetően a közlekedés és az energiatermelés befolyásolja. A parlamenti zöldbizottság számára készült tavalyi PM10-jelentés szerint a fő légszennyezőanyagok közül Magyarországon három - a talajközeli ózon, a nitrogén oxidok és a PM10 - okoz tartós problémát. A rendszeres határérték-túllépések miatt az Európai Bizottság 2008-ban kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben.

nol.hu