Betegnek, biztosítónak egyaránt előnyös az egynapos sebészet - háttér kell hozzá

2018.11.14 19:19

18 kórházban és 43 rendelőintézetben adott a szakmai lehetőség a betegek egynapos sebészeti ellátására, ám a rendelőkben a háttér sokszor nem adott, hiába van meg a szakmai tudás - mondta Gamal Eldin Mohamed doktor az InfoRádióban.

Betegnek, biztosítónak egyaránt előnyös az egynapos sebészet - háttér kell hozzá
Fotó: Pixabay.com
 
Az egynapos sebészetnek számos előnye van - szögezte le Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke az InfoRádióban. Általános esetben amikor a beteg bemegy a kórházba, tele van szorongással, fél, ezt a pszichés hatást viszont az egynapos sebészet gyakorlatilag megszünteti, hiszen a beteg néhány órát tölt a kórházban, aztán hazamegy és a saját környezetében gyógyul. Az új eljárásnak szintén előnye, hogy a rehabilitáció sokkal gyorsabb, tehát az egészségbiztosítás költségeit is csökkenti.
 
Ma már a fejlett világban egy csípőprotézis- vagy egy térdprotézis-kezelést egynapos sebészet keretei között végeznek. Az a tendencia a világban, hogy minél kevesebbet operáljunk fekvőbeteg-intézményként,
és kerüljenek ki ezek a kezelések ambuláns szférába"
 
- ecsetelte Mohamed doktor.
 
2003 óta már a hazai rendelőkben is hozzáférhető ez az ellátási forma. Abban az évben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is voltak egészségbiztosítási pénztári pályázatok, és 43 rendelőintézetben megkezdődhetett az egynapos sebészet Magyarországon. A szakember leszögezte: természetesen megvan a protokollja, hogy mit lehet és mit nem, hol igen és hol nem az egynapos sebészeti eljárást illetően.
 
A nagyobb kórházakban 18 egynapos sebészeti egység indul, ahol az intézményi háttér, a diagnosztika, a terápia is biztosított, ez ugyanakkor lehet, hogy nincs meg a rendelőintézetekben"
 
- tette világossá Mohamed.
 
Fejlesztés nyolcmilliárd forintból
 
Vitályos Eszter az "Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével" című projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések. Az államtitkár azt mondta, hogy a fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.
 
Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese hangsúlyozta, az egynapos sebészet olyan speciális ellátási forma, amelynek lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat, és otthonában gyógyulhat. Szándékaik szerint ezzel rövidebb lesz az ápolási idő, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a komplikáció és sokkal költséghatékonyabb rendszer működhet.
 
A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a nyugat-európai ellátórendszerekben az egynapos ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, miközben Magyarországon 39 százaléknál tart. A projekt megvalósításával 60 százalékra emelkedhet az arány - tette hozzá.
 
Lénárt Endre jelezte, hogy a következő három évben elsősorban a korszerű eszközök beszerzésén lesz a hangsúly, miközben hat régióban, 19 helyszínen felújítanak az ellátáshoz műtőket és egyéb helyiségeket, egy helyszínen pedig új, önálló egynapos sebészeti egység jön létre.
 
infostart.hu