Betesz Matolcsy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is?

2015.11.24 06:15

Aggódik a jegybank elnöke, nehogy túl gyorsan elköltsék önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaikat az emberek. Ezért inkább oda sem adná nekik, csak járadék formájában.

November 23-án kezdte meg a parlament egy törvénymódosítás vitáját, amely nem csekély változtatást hozhat az önkéntes nyugdíjpénztárak életében. A legfontosabb változás, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak kötelező lesz járadékot szolgáltatniuk. Innen pedig csak egy lépés, hogy bevezessék az egy összegű kifizetések tilalmát - írja az Azénpénzem blog.

A törvénymódosításban ugyan még szerepel, hogy a pénztártag - ugyanúgy mint eddig - maga döntheti el, hogy egy összegben vagy járadék formájában veszi igénybe a nyugdíjszolgáltatást. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nemrégiben egy konferencián kifejtette: kívánatos lenne, ha megtakarításaikhoz  csak életjáradék formájában juthatnának hozzá a tagok.

Ez alapvető változást kényszerítene ki. A blog szerkesztői kiszámították, hogy 2015 első félévében a kifizetések nem egészen 4 százalékát igényelték járadékként az érintettek.

A jegybank elnöke attól tart, hogy az emberek túl gyorsan elköltik megtakarításaikat, ha egy összegben hozzájutnak.

nol.hu