Bíró László indulása még sincs veszélyben a borsodi időközin

2020.08.23 06:44

A fellebbezés ugyanis csak a Jobbik jelölőszervezetként való megjelenését támadja, ezért Bíró László indulása nincs veszélyben – írja a Mandiner.

Bíró László
országgyűlésiképviselő-jelölt, 6-os számú körzet
 
Az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál. Az indoklás szerint, a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még mindig nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így jelenleg a párt nevében joghatályosan senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson. Jakab Péter Jobbik-elnök erre válaszul kijelentette, „Orbán kizáratná az ellenzéket a választásból”.
 
A fellebbezés azonban csak a Jobbik szerepvállalását érinti. Amennyiben Bíró László megszerzi az induláshoz szükséges megfelelő számú ajánlást (a hatályos törvények szerint, 500 ajánlás szükséges), akkor minden további nélkül indulhat a szerencsi időközi választáson – írja a portál. 
 
Továbbá, ha a választási szervek megalapozottnak találják a helyi választási bizottság döntése elleni fellebbezést, akkor a Jobbik mint jelölőszervezet nem jelenhet meg Bíró László neve mellett a szórólapokon, valamint a szavazólapokon. Ellenben a többi ellenzéki párt, jelesül a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd megjelenhet támogató jelölőszervezetként. Azaz rajta lehetnek Bíró szórólapjain, plakátjain, valamint megjelenhetnek támogatóként a szavazólapon is.
 
Bíró ellenfele a Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia lesz az október 11-i időközi választáson.
 
forrás: mandiner.hu