Biszku-per: Mielőbbi ítéletet szeretne a Fidesz

2015.06.08 20:42

Soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben a Fidesz – erről Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Biszku-perben múlt héten született bírósági döntés – amelyben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el – azt mutatja, hogy a magyar igazságszolgáltatás egésze még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes olyan eljárás lefolytatására, amelynek során igazságügyi, jogi és történelmi igényességgel egyértelműen tisztázható lenne, milyen szerepet játszottak a pártállam kommunista vezetői az 1956. októberi forradalmat követő tömeggyilkosságokban – mondta Gulyás Gergely.

Értékelése szerint a Biszku-per eljárása jól mutatja az 1990 utáni igazságtételi próbálkozások eredménytelenségét.
Gulyás: Vannak el nem évülő bűnök

Közölte továbbá: annak érdekében, hogy ne férhessen kétség a bíróság pártatlanságához, tisztázni kell a sajtóban megjelent állításokat, választ kell adni arra, hogy a Biszku-perben eljáró bíró az összes vádpontban ítélkezett-e, mert ha nem, az komoly szakmai hiba. Azt is tisztázni kell, miért zárták ki Kahler Frigyes szakértőt – tette hozzá Gulyás Gergely, majd megjegyezte: reméli, nem olyan szakértőt keres a bíróság, aki még nem döntötte el, hogy 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt.

Szerinte az, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás mindeddig elmaradt, hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerváltás után is számtalan feszültség van a magyar társadalomban.

Nem fogadható el a diktatúrák közötti kettős mérce – jelentette ki a kormánypárti képviselő, hangsúlyozva: vannak el nem évülő bűnök, amelyeket büntetni kell, függetlenül az elkövetés időpontjától és a terhelt korától.
A Fidesz-frakció eddig is megadott minden jogalkotási segítséget ezekben az ügyekben – mondta a politikus, utalva a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök elévülhetetlenségére.

Elhunytakkal szemben is folytatnának eljárást
Megjegyezte: az államhatalmi ágak elkülönült működése nem jelenti azt, hogy ne lehetne álláspontjuk egymás tevékenységéről. A Fidesz is természetesnek tartotta, hogy a bírák véleményt mondanak például az életpályamodelljükről vagy az eljárási törvényekkel összefüggésben – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lengyel példára lehetővé tenné, hogy akár elhunyt elkövetővel szemben is lefolytatható legyen a büntetőeljárás, Gulyás Gergely személyes véleményeként közölte: támogatja a bizottság javaslatát.

A 94 éves Biszku Bélát – aki az 1950-es évektől az állampárt vezetőségéhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is – az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel vádolják.

mti.hu

 

—————

Vissza