Biztató hír 900 ezer szputnyikos magyarnak: az utolsó vizsgálatra készül az Európai Gyógyszerhatóság

2021.10.17 06:37

Most ősszel ellátogat még egyszer az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői csapata Oroszországba, és befejezi a vizsgálatait – jelezte a Fortune-nek adott interjúban az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF) vezetője, akinek a Szputnyik Oroszországon kívüli terjesztése a feladata.

 

Kirill Dimitriev azt mondta a lapnak a Tass hírügynökség tudósítása szerint, hogy nagyon profinak tartja az EMA csapatát, akik múltkor is jártak Oroszországban, megnézték a klinikai vizsgálati eredményeit a Szputnyik V-nek és nem volt kritikus kommentárjuk. Az EMA felől nem érzékelnek olyat, mint amit egyes európai politikusok mondanak, hogy Európában nem kellene elfogadni az orosz vakcinát. Az RDIF vezetője mindezek tükrében úgy fogalmazott:
 
Arra számítunk, hogy az ősszel visszatérnek hozzánk és befejezik a vizsgálatot.
 
Mindez biztató kilátás, mert arra utal, hogy belátható időtávra van az, hogy az EMA a Szputnyik klinikai vizsgálati eredményei, illetve helyi gyártási körülményei alapján megadja az Európai Unió területére érvényes jóváhagyását. Ez azért lenne fontos, mert így elfogadott vakcinaként az a 900 ezer magyar, akit Szputnyikkal oltottak be, könnyebben tudna utazni az EU területén, hiszen az EMA engedélye miatt minden tagállamnak kötelező lenne elfogadnia az azzal való beoltottságot is.
 
Az uniós COVID-igazolványban egyébként megjelenik az, hogy Szputnyikkal volt oltva elsőre, illetve másodszorra az illető (csak Magyarországon oltottak ezzel az EU-n belül, illetve keveseket Szlovákiában is beoltottak), de az EMA engedélye hiányában a tagállamok joga eldönteni, hogy ezt elfogadják-e a beutazáskor a magyaroktól, mind védettségi státuszt. Ha nem, akkor utazási megfontolásból célszerű lehet harmadik oltásként a Janssent felvenni, mert az egydózisú, és az EMA elfogadta, igaz orvosi szempontból nem annyira javasolt a két Szputnyikra ezzel ráoltani.
 
forrás: fortune.com / portfolio.hu