Biztos, hogy jól számolt a bank? Segítünk a devizahiteleseknek

2015.04.20 08:54

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik saját maguk szeretnék kiszámolni, a helyes elszámolási összeget kapták-e meg a bankjuktól.

A számítás menete nagy vonalakban:

    Kiszámítjuk a hiteltartozás kezdeti devizaértékét úgy, mintha az aktuális MNB-árfolyamon folyósította volna a bank az adott forintösszeget. Mivel az MNB-árfolyam magasabb a folyósítási (vételi) árfolyamnál, az így átszámított devizatartozás kisebb lesz az eddig hittnél.

    Az így megkapott átszámított devizatartozásból az eredeti kamat, a költségek és a futamidő figyelembevételével kiszámítjuk az átszámított törlesztőrészletet, szintén devizában (ebben például az Excel RÉSZLET függvénye vagy egy internetes kalkulátor segítségünkre lehet).

    A ténylegesen befizetett törlesztőrészletet az aktuális MNB-árfolyamon devizára számítjuk, majd ebből a fenti átszámított törlesztőrészletet kivonjuk. Így megkapjuk az aktuális túlfizetést, amelyet a (pl. PRÉSZLET függvény segítségével kiszámolt) normál, szintén devizában számított tőketörlesztéshez hasonlóan kivonunk az aktuális (előző hónapban megmaradt) devizatartozásból. Az új, átszámított törlesztőrészletet legközelebb már ez utóbbiból számoljuk ki.

    Ha ezt az átszámítást mostanáig, minden törlesztési időszakra megismételve végrehajtjuk, akkor megkapjuk a jelenlegi átszámított, csökkentett devizatartozásunkat. A mostani és az átszámított devizatartozás különbözete nem más, mint az elszámolási összeg.

    A számítás során a túlfizetésekkel ellentétesen, az elszámolási összeget csökkentő tételként kell figyelembe venni a banktól kapott kedvezményeket (pl. átmeneti kamatkedvezmény vagy az árfolyamgát során elengedett kamattartozás fele). A kiszámított összeg elsőként az esetleges elmaradásokat, majd a gyűjtőszámlát és az esetleges áthidaló kölcsönt, és csak legvégül az alap tőketartozást csökkenti.

penzcentrum.hu