Bod Péter Ákos: Kell egy új mozgalom

2018.10.10 19:15

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a Corvinus gazdaságpolitikai tanszékének vezetője szerint Márki-Zay Péter tehetséges, a mostani vezetők pedig a Kádár-rendszerben szocializálódtak.

Bod Péter Ákos: Kell egy új mozgalom
 
Valószínűleg Bod Péter Ákos kormánykritikus tanulmánya miatt nem jelenhetett meg a Századvég folyóirat legutóbbi száma, a lapot kiadó alapítvány a teljes szerkesztőséget lecserélte. Ennek apropóján, valamint a Corvinus átalakítása és az MTA körüli változások miatt is készített interjút a Magyar Narancs Bod Péter Ákossal.
 

Bod szerint valamekkora értelmiségi hátországa még maradt a Fidesznek, „az ismerőseim egyik köre is része ennek, ők újabban ritkábban hívnak maguk közé”. Bod szerint azonban nincs könnyű helyzetben, aki a kormányt próbálja védeni. Sajnálja a bezárt és/vagy átalakított lapokat, nem érti, miért zavarja a hatalmat mindez. Nem érnek el tömegeket, láthatóan a választásokat sem ők döntik el. Azonban ő maga nem válogat a médiumok között, adott már interjút a kormányközeli Demokratának és az Echo Tv-nek is, azonban a köztévébe nem hívják, így nincs benne dilemma, menjen-e vagy sem.
 
Arról, hogy az MTA politikai okokból tiltott le előadásokat a Magyar Tudomány Ünnepén, azt mondta, az ember csak kapkodja a fejét. 
 
Nem tudom, hogy ez az Akadémiára vet rosszabb fényt, vagy arra a kormánypolitikára, amelyikről feltételezni lehet, hogy ha nincs tudományos öncenzúra, akkor valamilyen retorziót alkalmaz.”
 
A Corvinus átszabás előtt, egy alapítványhoz kerül és magánegyetem lesz, erről Bod úgy nyilatkozott, mélyebb ismeretei nincsenek a témáról. Lánczi András rektor tájékoztatóján a minap nem volt ott, de két kollégája igen. „Arról számoltak be, hogy egy halom kérdésre nem kaptak világos választ. Lényeges például, mennyi pénz lesz az alapítványban, mennyi lesz a vagyon éves hozama. Ha mondjuk 5 milliárd, akkor tényleg el lehet engedni az államilag finanszírozott helyeket, és ösztöndíjat alapítani a szegény, de tehetséges gyerekeknek. Ha ez a pénz kevés, akkor viszont óriási erkölcsi, oktatási és szociális problémát okozna a szegényebb magyar diákok kiszorulása. Az is következik a tervekből, hogy gyakorlatilag minden óra angolul lesz, hiszen ha akár csak egy külföldi diák van a kurzuson, már nem lehet magyar az oktatás nyelve. Ha egy intézmény nemzetköziesedik, csak azt tudja felvenni, akinek tizennyolc éves korára kellően stabil az idegennyelv-tudása.”
 
Márki-Zay Péterről azt mondta, jó gondolkodású, tehetséges embernek tartja, generációja megkerülhetetlen lesz a magyar politikában. „Az ország mai vezetői a Kádár-rendszer utolsó évtizedében szocializálódtak, hiába mutatják be magukat új, unortodox erőként, mégiscsak nagypapakorú emberek.”
 
Szükségét érzi egy új politikai mozgalomnak, főleg úgy, hogy a meglévő ellenzéki pártok a mai állapotukban nem tudnak a hatalom kontrollja lenni.
 
magyarrnarancs.hu / hvg.hu