Boldogabbá és egészségesebbé tesz a nyugdíj?

2015.08.14 13:54

Három kutató - Aspen Gorry, Devon Gorry, Sita Slavov - egy érdekes tanulmányban arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon a nyugdíjba vonulást követően javul-e az ember egészségi állapota és az általános közérzete, elégedettsége. A kutatók az Egyesült Államok nyugdíjasait vizsgálták.

Elégedettebb az életével az, aki nyugdíjba vonul? Javul, vagy romlik az egészségi állapota a fontos változást követően? Hogyan alakulnak az állam egészségügyi kiadásai az egyének nyugdíjazását követően? Ezekre a fontos kérdésekre cseppet sem egyértelműek a válaszok.

A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy rövid távon - a nyugdíjba vonulást követő négy éven belül - feltétlenül javul az elégedettség érzete azoknak, akik nyugdíjba mennek. Ezzel szemben az egészségi állapotra vonatkozó mérések azt mutatják, hogy a nyugdíjasok egészségesebbé válnak, de csakis hosszabb távon, vagyis a nyugdíjba vonulás utáni négy éven túl. Ez a változás sokkal inkább egy hosszú folyamat, a pozitívumok lassan jönnek.

További fontos eredmény, hogy az egészségügyi kiadásokra nincs érdemi hatása a nyugdíjba vonulásnak, vagyis az egyének nem attól válnak egészségesebbé, hogy nagyobb terhet rónak az egészségügyre. A kutatók tehát fontos következtetésre jutottak, a nyugdíjasok az Egyesült Államokban boldogabbá és egészségesebbé válnak, ami a várható élettartamok növekedésével még fontosabbá válhat.

penzugyiszemle.hu