Bolond ez az április: több helyen havazik az országban!

2017.04.19 09:21

Feje tetejére állt az időjárás: több helyen havazásról számoltak be országszerte. A főváros és Kékestető mellett bizony Bükkszentkereszten is esett, esik a hó! Mutatjuk:

Ezt a képet reggel lőtte olvasónk Bükkszentkereszten...

bukkszentkereszt_havazas_170419.jpg

Fotó: Facebook

Az ország középső részén sok helyen esik egyébként havas eső, Budapesten és környékén pedig a magasabban fekvő területeken havazik. A budai oldalon a hóhatár a Szemlő-hegyi-barlang magasságában van – írja az Origo.

kiskunmajsa_idokep_170419.jpg

Kiskunmajsa reggel
forrás: idokep.hu
 

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hegységekben komoly hótakaró is kialakulhat. Többfelé megerősödik az északnyugati szél. Mindössze 2 és 10 fok között alakul a délutáni órák hőmérséklete.

kekesteto_havazas_170419sze.jpg

A Kékestetőn is szakad a hó, mutatja a honlap élőképe
 

Az ország nagy részén eső lesz ma is, de a hegyekben és a Nyugat-Dunántúlon havazhat is. Nagy területen fokozódik viharossá az északi szél, ami a magasabban fekvő tájakon hófúvást okoz. 2-8 fok valószínű délután.

havazas_m3_autopalya_0419.jpg

Havazás az M3-as autópályán
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az északi szél a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik (60-80 km/h). Napközben az Alpokalján azonban 80-100 km/h közötti lökések is valószínűek, és az északkeleti országrészben is elfordulhat már 70 km/h körüli szélsebesség.

figyelmeztetes_szellokes_170419_met.png

Erős széllökésekre figyelmeztet az OMSZ

 

Az ország középső és keleti felén jelentős, 20 mm-t meghaladó csapadékra kell számítani, de az Alföldön 30 mm feletti összeg is hullhat területi átlagban. Emellett az Északi-középhegység magasabb részein 50 mm-t meghaladó csapadékösszegre is van esély.

figyelmeztetes_eso_170419_met.png

Nagy mennyiségű eső várható a megyénkben, mutatja az előrejelzés

 

Az Északi-középhegységben 6-700, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben 4-500 méter feletti részeken vizes, sok cm-es hóréteg kialakulására nagy esély van. Síkvidéken inkább csak időszakosan maradhat meg néhány cm-es vizes hó.

Az erős széllökések és az eső miatt is figyelmeztetést adott ki az OMSZ, B.M.Z. megyénkre is.

omsz.hu