Borso-Abaj-Zemplén megyénben 11 szír állampolgár nyújtott be eddig menedékkérelmet

2015.09.25 20:22

Ez év szeptember 23-ig összesen 530 menekültügyi kérelmet regisztráltak, jellemzően a Balassagyarmati Közösségi Szálláson – írja a közleményében a Bevándorlási Hivatal.

Mivel az utóbbi időben bukkantak már fel menekültgyanús személyek Miskolcon, ezért megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy a déli határzár óta észleltek e menekülteket térségünkben, illetve nyújtott e már be valaki menedékkérelmet itt, az északi határvidéken?

A Hivatal válaszából az derül ki, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csupán 11 személy nyilvánította ki menedékkérelmét eddig. A megyében kérelmezők valamennyien idegenrendészeti eljárás megindítását követően jelezték védelmi igényüket, és valamennyien szír állampolgárok voltak.

Az igazgatóság a menekültügyi eljárás megindítása után e személyeket a jogszabályok szerint és a rendelkezésre álló férőhelyeket figyelembe véve, megfelelő hatósági igazolások birtokában a Hivatal egyik befogadó állomására irányították, ahová a menedékkérők tömegközlekedési eszközökkel jutnak el. A kérelmezőket a városi rendészet segítségével szállítják közvetlenül a vonat- illetve buszpályaudvarra, ahonnan továbbutaznak a befogadó állomásokra, tehát nem maradnak Miskolcon.

A Bevándorlási Hivatal egyébként szoros és napi együttműködésben dolgozik a helyi rendőri szervekkel, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a régióban megjelenő külföldieket. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy Miskolcon jelenleg a korábbinál nagyobb számban élnek jogszerűen külföldi állampolgárok, megfelelő engedélyek birtokában. Csak a Miskolci Egyetemen jelenleg több mint 200 külföldi diák tanul.

minap.hu