Borsod, a reform vármegye – követeire számos utca, szobor, díszsírhely emlékeztet

2015.10.06 16:09

A helytörténeti kutatásokról tartottak konferenciát a nemzeti gyásznapon, október 6-án a megyei könyvtárban. Az intézmény így tisztelgett a kivégzett 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök előtt. Miskolcon számtalan emlékhely, utca és szobor emlékeztet mindenkit az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra.

   A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

    – Miskolc és a megye nemcsak 1848-hoz, hanem az azt megelőző reformkorhoz is több szállal kötődik – mondja a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetének igazgatója. Gyulai Éva egyetemi docens hozzáteszi: Borsod – annak reformer értelmisége és nemessége által – az 1830-as években a reform vármegyék közé tartozott. Követei – köztük például Palóczy László vagy Szemere Bertalan – nagyon sok olyan témát vetettek fel az Országgyűlésben, amelyek aztán a polgárosodás, sőt az 1848-as törvényeknek és az egész szabadságharcnak fontos ügyei voltak.

Miskolcon és megyeszerte megtalálhatók ezeknek a követeknek, országgyűlési képviselőknek, sőt Szemere Bertalan személyében belügyminiszternek, 1849-es miniszterelnöknek a szobrai, emlékhelyei, díszsírhelyei. Vannak ugyanakkor olyanok is – hívja fel a figyelmet az egyetemi docens –, akik hozzájárultak 1848 dicsőségéhez, mégis megfeledkeztünk róluk.

    – A Vadnay-család például neves írót is adott a magyar irodalomnak és közéletnek, érdemes lenne róluk is megemlékezni 1848 kapcsán – mondja Gyulai Éva.

Sokat segíthet ebben a megyei könyvtárban működő helyismereti gyűjtemény is. Mint Prokai Margit, az intézmény igazgatója ismerteti, a megyéről és a városról szóló irodalmat nemcsak gyűjtik, hanem részben digitalizálják, kutathatóvá teszik, és szeretnék népszerűsíteni is. Ezért rendeztek kedden Helytörténeti kutatások Miskolcon és Kassán címmel konferenciát, mellyel az aradi vértanúk emléke előtt is tisztelegni kívántak.

A miskolci szakemberek mellett Kassáról is érkeztek kutatók, akik bemutatták az érdeklődőknek a „Kassaiak Lexikona 1848-1938. A-I.” című kiadványt. Eleonóra Blašková bibliográfus kiemelte, Kassa városát földrajzi közelsége, történelmi kapcsolatai és számos kiemelkedő személyiség is Miskolchoz köti. Kutatásaik során nagyon sok olyan személyt találtak, aki Miskolcon született, de Kassán élte le életét – és fordítva.

minap.hu

 

—————

Vissza