Borsodban halnak a legkorábban a férfiak

2016.01.16 18:29

Elgondolkodtató megállapításokat tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása, amely a születéskor várható élettartamot vizsgálja. Az adatok szerint Borsodban a férfiak várható élettartama átlagosan 69,7 év – országosan ez a legalacsonyabb adat.

Jövedelmi helyzet, életmód, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, lakóhelyi környezet – csak néhány, a születéskor várható élettartamot befolyásoló tényező. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatai azt mutatják, hogy jelentős eltérések tapasztalhatók a születéskor várható élettartamot illetően. Az ugye közismert, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak – nos, a nemek közötti különbség Magyarországon is viszonylag magas.

nok_szuleteskor_varhato_elettartama_gurulo.png

Nézzük ezek után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó adatokat (az országos adatbázist felhasználva készítette el a térképeket a Guruló Hordó blog.

A nők várható élettartama Budapesten a legmagasabb, 80 év – ez Szlovákia országos átlagának felel meg. Ehhez képest Békésben és Borsodban átlagosan a nők 2,5 évvel korábban halnak meg – ez a 77,6 év már Azerbajdzsán szintje.

A férfiak várható élettartama szintén Budapesten a legmagasabb, 74,1 év. A legalacsonyabb ugyancsak Borsodban, ahol csak 69,7 év a várható élettartam, ami a poszt-szovjet Grúzia szintje.

ferfiak_szuleteskor_varhato_elettartama_gurulo.png

A nők Borsodban és Szabolcsban majdnem 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ehhez képest Budapesten csak 5,9 évvel. Nemzetközi összehasonlításban amúgy az országos 6,9 évnyi különbséggel egy kicsit vagyunk az EU-s átlag felett (5,5).

Különösen a férfiak térképén lehet jól látni, hogy az észak-nyugati régióban átlag feletti a várható élettartam. Ez nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a gazdasági teljesítmény és így a jövedelmek is itt magasabbak. Komárom-Esztergom megye alacsony értékei így meglepőek – állapítja meg a blog.

Nem megnyugtató, de tény, hogy a 25 évvel ezelőtthöz képest a magyar nők 5, míg a férfiak 7 évvel élnek tovább. Egyébként a hölgyek Spanyolországban és Franciaországban élnek a legtovább, 86 évig, míg a férfiak Svájcban és Izlandon (81 év).