Börtönbe vonulhat a fekete ruhás nővér

2015.09.18 17:10

Kézhez kapták Sándor Mária és társai azokat a hatósági határozatokat, amelyekben pénzbírsággal sújtják őket az Erzsébet-híd két héttel ezelőtti lezárása miatt. A fekete ruhás ápolónőként ismertté vált asszony elmondta az atv.hu-nak, hogy nem hajlandó fizetni, ezért inkább leüli a rá kiszabott büntetést.

Sándor Mária augusztus végén mondott fel a Péterfy Sándor utcai kórházban, ahol szakápolóként dolgozott. Döntése tiltakozás volt a szakmai kamara tevékenysége és a kormányzat egészségpolitikája miatt. Két nappal később kollégáival flashmobot szerveztek az Erzsébet hídra, melynek során „Ne engedjétek külföldre a nővéreinket!” szövegű molinókat feszített ki, és rövid időre megbénították az autóforgalmat. A rendőrség nyolc emberrel szemben tett feljelentést az útlezárás miatt.

Ma a demonstrálók kézhez kapták az V. kerületi rendőr-főkapitányság, mint szabálysértési hatóság ügyükben hozott határozatát. A Sándor Máriát támogató egészségügyi dolgozók a közúti közlekedés akadályozása miatt nyolc napon belül, fejenként 20 ezer forint bírságot kötelesek befizetni. Az eljárást azért tartja elképesztőnek a flashmob főszereplője, mert az akcióval éppen arra akarták felhívni a figyelmet, hogy egy egészségügyi dolgozó fizetése „csak az éhenhalásra elég”.  

Mint lapunknak elmondta, egyik 20 ezer forintra bírságolt társa – aki minden reggel 6.00-ra jár dolgozni, és a hónap közepén már csak 3 ezer forintja marad – az augusztus 20-i túlóradíjjal együtt 87 ezer forintot visz haza. Az egyébként komoly felelősséggel járó beosztásban teljesítő kolléga még nem tudja, honnan teremtse elő a pénzbüntetés összegét.
 
Sándor Mária elmondása szerint fél hétkor megkezdett demonstrációjuk 18 percig tartott, majd továbbengedték a forgalmat és az út mentén beszélgettek. Ő továbbindult korábbi munkahelyére, a kilépőpapírokért – hiszen az ATV Start című műsorában két nappal korábban bejelentette felmondását –, így a flashmob-hoz képest két óra csúszással kiérkező rendőrök már csak a helyszínen maradt kollégáit tudták igazolni.

„Engem gyülekezési joggal való visszaélés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt, halmazati büntetésként 50 ezer forintra bírságoltak meg” – árult el részleteket az atv.hu-nak Sándor Mária a jogerős határozat kézhez vétele után. Mivel fellebbezésre nincs lehetősége, és esze ágában sincs befizetni az egyébként a rendőrség által kézzel előre kitöltött csekket, a másik két felkínált lehetőség valamelyikét fogja választani.

60 óra közérdekű munka, vagy 10 nap szabálysértési elzárás a két opció. Utóbbi esetében ügye a Pesti Központi Kerületi Bíróságra fog kerülni. „Nem fizetek, inkább leülöm vagy ledolgozom” – mondja a feketeruhás ápolók vezetője, aki nem lát más módot arra, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét tarthatatlan helyzetükre.

Addig is folytatják vidéki demonstráció-sorozatukat, és minden olyan városba el szeretnének jutni, ahol nagyobb kórház van. Pár napja Ajkán voltak, legközelebb Debrecenbe és Miskolcra látogatnak. Úgy tapasztalja, aktivitásuknak köszönhetően tucatjával lépnek be a Független Egészségügyi Szakszervezetbe az „öntudatra ébresztett” kollégák.

atv.hu