Botka beelőzött a Publicusnál

2017.04.30 19:06

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 24 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora nem változott, így 14 és 11 százalék a Publicus Intézet felmérése szerint, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

Az elmúlt hónapok politikai történései érdemben nem befolyásolták a pártok támogatottságát. Bár a Fidesz negatív, ellenségképző politizálása (CEU, Soros, EU, civilek, stb.) összességében nem nyeri el a szavazók támogatását, az MSZP által beindított "Fizessenek a gazdagok" kampány viszont pozitív fogadtatásra talál szinte az összes választói csoportban, ez csupán arra volt elég eddig, hogy a Fidesz mozgósítsa, aktivizálja a saját táborát, míg az MSZP stabilizálja azokat, akiket Botka megjelenésével magához vonzott.

A várhatóan párttá alakuló Momentum Egyesület az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol kannibalizálta a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik táborát sem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet, megjelenésével nem hozott új szavazókat az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken a szervezetnek nincs kimutatható tábora.

 

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 42 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 százalékpontos csökkenés.

Botka László (MSZP) népszerűsége a múlt hónaphoz képest két százalékpontot növekedve, 44 pont, ezzel hibahatáron belül megelőzte Orbán Viktort.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége két százalékpontot növekedve 35 pont.

 

 
nepszva.hu