Botrányos jelenetek után van új elnöke az úszóknak (+videó)

2017.09.24 13:55

Wladár Sándor az úszók új elnöke. Moszkva olimpiai bajnok hátúszója háborús helyzetben veszi át a szövetséget.

 

Azért az valahol tragikomikus, hogy szaros három millió forint a kiváltó oka az úszók immár több, mint két éve tartó háborújának. A jelző azért nem túlzó és tiszteletlen, mert mindez egy olyan sportágban történik, ahol mindennel együtt több, mint évi két milliárd forint a költségvetés – a harc valójában arról szól, ki, kik és hogyan osztják azt tovább.
 
Egy év alatt három elnök – egy kis történelem
 
Pedig 2015 tavaszáig látszólag minden rendben volt. Gyárfás Tamás 1993-tól éppen 22. éve irányította a sportágat és bár a háttérben mindig akadt némi zsörtölődés, elégedetlenség, összességében kifelé még az ínséges időkben is tisztának látszott a kirakat. Ha meg valami bepiszkította – az elnök éra alatt a sportág érdekében elkövetett 1996-os jegyzőkönyv hamisítás, vagy a Kiss-László-ügy például -, úgy azt hamar letörölték.
 
No, ebbe a csendes állóvízbe dobott bele egy hatalmas követt Hosszú Katinka és Shane Tusup azzal, hogy miközben a magyar rendszer minden előnyét élvezik és kimaxolják, amerikai üzleti szemlélettel gondolkoznak és építik üzleti modelljüket. 
 
A zuhanyhíradó szerint a bő két éve zajló háború origója ez.
 
Konkrétan az, hogy Gyárfás Tamás a magyaros reflexek miatt nem volt hajlandó a Hosszúék által igényelt három millió forinttal honorálni a 2017-es vizes vb kampányfilmben való szereplést. Sőt, Budapest-Amerika távolságból rájuk csapta a telefont, mondván; szövetségi (állami) pénzen edzőtáboroztok, kapjátok a fizetést, utaztok versenyekre, ennyit igazán elvárhatnánk.
 
E 2015 tavaszi origó után másfél év alatt dőlt össze a Gyárfás-birodalom. A mai napig tartó háborút a szurkolók számára is nyiltan Hosszú Katinka 2015. végi első sajtótájékoztatója, majd a 2016. eleji  teátrális szerződésszéttépése indította el, majd mindez az elnök 2016 novemberi lemondásáig vezetett.
 
Gyárfás helyére 2017. januárjában jobb híján Bienerth Gusztávot választották az úszók. A gazdasági szakemberről az a hír járta, hogy ő “az az ember, aki mindenhez ért”, ehhez képest hét hónap alatt kiderült róla, hogy mély vízbe dobták, ő meg nem tud úszni.
 
Bienerthet a sikeres vizes vb sem mentette meg, rövid idő alatt megbukott, mi több, a távozása is gyalázatosra sikeredett. Azon túl, hogy a közgyűlés szénné égette, jelenleg még ügyészségi vizsgálat, rendőrségi nyomozás alatt áll néhány intézkedése.
 
2017. szept. 1.

Az elnökválasztás
 
Röviden így jutottunk el e borongós vasárnap délelőtti újabb elnökválasztó közgyűlésig, ahol furcsa módon pont
 
az Iron Corporation Kft-t, azaz Hosszú Katinka és Shane Tusup klubját nem képviselte senki…
 
Helyette laza vasárnapot tartottak.
 
Katinka Hosszu fényképe.
 
A tagok a négy jelölt – Czene Attila még pénteken visszalépett a jelöléstől, így maradt Wladár Sándor, Tóth István, Hornyák Viktor és Horváth Gergely Domonkos közül – közül a botrányos jelenetek után Wladár Sándort, az 1980-as moszkvai olimpia 200 méteres hátúszó olimpiai bajnokát választották meg.
 
Az új elnöknek azzal kell szembenéznie, amivel az elmúlt két évben mindenkinek.
 
 
Még el sem kezdődött a közgyűlés, amikor Tóth István és Hornyák Viktor elnökjelöltek máris támadásba lendültek. Utóbbi bilincset tett a levezető elnök asztalára. Még a kezdés előtt hangoztatta, többet is hozott magával. Mindketten jogszabály, alapszabály ellenesnek kiáltották ki a közgyűlést, annak felüggesztését kérték, amit, mintegy egy órás botrányos közjáték után 137 igen, hét nem és öt tartózkodás mellett végül leszavazott a tagság.
 
Eztán is folyton bekiabáltak, végül a levezető elnök biztonsági személyzetre és a zavart keltők kivezetésére kért felhatalmazást a közgyűléstől – de maradtak.
 
A tragikomikus jelenetek után Dr. Szabó Tünde szakállamtitkár kért szót és tette rendbe a dolgokat tekintélyével, összefogott beszédével.
 
A közgyűlés innen viszonylagos rendben zajlott le. Előbb bő egy órán át alapszabályt módosítottak több tucatnyi helyen, majd a Hornyák-Tóth kettős visszalépett Horváth Gergely Domonkos javára.
 
Az így maradt két elnök közül azonban a tagság Horváthot nem, csak Wladár Sándort szavazta be az elnökjelölt-listára, így már a tényleges szavazás előtt eldőlt: Wladár Sándor, Moszkva olimpiai bajnoka a Magyar Úszó Szövetség új elnöke. A közgyűlés végül 143 igen, egy tartózkodás és eöt nemmel választotta meg.
 
Mindkét állítás igaz:
 
  • 1993 óta ő a harmadik.
  • Egy éven belül ő a harmadik.
 
Azonban biztosra vehető, hogy ezzel nincs vége. Ezt a közgyűlést, és annak minden határozatát megtámadja majd a Tóth-Hornyák kettős, ahogy teszik ezt 2015-óta szinte minden esetben. Így de facto Wladár Sándor a MÚSZ új elnöke, de jure még nem feltétlenül, mert a 24.hu kérdésére Hornyák Viktor megerősítette; ez a közgyűlés a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.
 
Az új elnök, elnökségi tagok, és a küzgyűlési hatáskörébe tartozó tisztségviselők megválasztásával a MÚSZ működőképessége helyreállt. A béke azonban nem.
 
Annak megteremtése Wladár Sándorra és a mögötte álló ’70-es, -’80-as -’90-es évek bajnokaira vár. Nem lesz egyszerű dolga, mert minden szakmai, még inkább pénzügyi döntése nagyító alá kerül.
 
Kálnoki Kis Attila
24.hu