Bővül a közszolgálati kínálat, megváltozik a csatornasorrend a tévés szolgáltatásokban

2015.06.25 06:22

Júliustól kezdődően bővülnek és a jogszabályi változásoknakmegfelelően a digitális TV-szolgáltatásokban az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok.

Júliustól kezdődően bővülnek és a jogszabályi változásoknak megfelelően a digitális TV-szolgáltatásokban az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok. A nagy felbontású HD-változatokkal együtt az MTVA műsorai egységesen az első programhelyeket foglalhatják el. Ezzel összefüggésben a tévénézők többségének a lgáltatásában megváltozik a csatornák sorrendje is, így több tévéadás is a megszokottól eltérő, új programhelyre kerülhet. A nézőknek ezért a jövő héttől érdemes újra áttekinteniük a tévécsatornák sorrendjét és szükség esetén beprogramozniuk az új adásokat, illetve, ha lehetséges, egyes műsorokat a kedvencek közé is beállíthatnak digitális vevőkészülékükön.

A médiaszolgáltatásokról illetve a digitális televíziózásról szóló törvények július 1-jétől hatályos módosításának megfelelően a műsorterjesztők ezentúl a digitálistévé-szolgáltatásokban alapbeállításként egységesen a csatornasorrend első helyein szerepeltetik a közszolgálati tévéadásokat. Amennyiben a szolgáltatók nagy felbontású, úgynevezett HD-adásokat is továbbítanak, úgy a közszolgálati tévéműsoroknak ezeket a változatait is az első helyek között kell szerepeltetniük, ezután következhet a sorban a többi csatorna.

Ez a változás a nézők több mint kétharmadát érinti, hiszen hazánkban jelenleg már a háztartások 70 százalékában, közel hárommillió otthonban digitálisan televízióznak. Ők a jövő hét közepétől a megszokott csatornakiosztás átrendeződését fogják tapasztalni. A közszolgálati műsorok egységes előre kerülésével összefüggésben ugyanis a többi csatorna az eddiginél magasabb sorszámú programhelyre tolódhat át. Érdemes ezért figyelni a szolgáltatók tájékoztatását, illetve áttekinteni a megváltozott sorrendet. A digitális szolgáltatások egy része lehetőséget ad kedvencek beállítására is, így a gyakrabban nézett adások könnyebben és gyorsabban megtalálhatóak.

Az MTVA televíziós portfóliója július 4-étől az M4 Sport csatornával bővül, melynek teljes  sportműsor választékát  július 18-tól láthatják  a nézők. Az MTVA új csatornája a médiatörvény rendelkezésének megfelelően, az összes tévés szolgáltató ügyfelei számára elérhetővé válik. Ezt a csatornát nem csak a digitális, hanem a hagyományos analóg szolgáltatások nézői is láthatják majd.

Később még egy csatornával, az M6-tal is tovább bővül majd a kínálat. A digitális szolgáltatások részeként ezt az adást is kötelező lesz továbbítani, míg a korlátozottabb kapacitású analóg szolgáltatásokban az egyes kábelhálózatok lehetőségének függvényében válhat szintén elérhetővé.


Az MTVA és az MKSZ közös közleménye