Brüsszel szerint Orbán nem mondott igazat a kvótáról

2016.09.14 08:01

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben kész tényként beszélt arról, hogy az Európai Bizottság már döntött a kötelező betelepítési kvótáról, a brüsszeli testület viszont a Magyar Nemzet megkeresésére leszögezte, csak jogszabályjavaslattal éltek.

A lap felidézi, hogy a kormányfő országgyűlési felszólalásában – egyebek között – azzal érvelt az október 2-i kvótaellenes népszavazáson való részvétel mellett, hogy az EB már döntött a kötelező betelepítésről, ezt pedig a magyaroknak meg kell állítaniuk. Mint mondta, ennek része egy felső határ nélküli automatikus szétosztási mechanizmus, amelynek értelmében a bevándorlók befogadásáról az Európai Unió intézményei döntenek egy matematikai képlet alapján.

Az EB azonban arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a biztosi testület mindössze egy javaslatot fogalmazott meg, amelyet az Európai Parlamentnek (EP) és az uniós állam- és kormányfőkből álló tanácsnak terjeszt elő. Mint írták, ebben nem a menedékkérők állandó szétosztásáról van szó, hanem egy „méltányossági” mechanizmusról, amelyet a bizottság elképzelése szerint csak akkor kellene alkalmazni, ha egy tagállamban aránytalanul nagy számban érkeznek menedékjog iránti kérelmek. A bizottsági javaslatról és esetleges módosításairól most az EP-nek és a tanácsnak mint közös jogalkotónak kell döntenie. Ehhez nincsenek megszabott határidők sem, a menetrend teljes mértékben a két intézmény kezében van.

Az EB azt is leszögezte, a bizottság csak jogszabályjavaslatokról dönthet, amelyek a tagállamok számára akkor válnak kötelezővé, ha az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elfogadja őket. Hozzáfűzték azt is, hogy a legtöbb esetben módosulnak az eredeti felvetések a jogalkotási folyamatban.

mno.hu