Brüsszelbe megy Orbán Viktor – heti gazdasági, pénzügyi események

2021.10.18 07:06

A héten az MNB kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény itthon, emellett csütörtöktől uniós csúcsot tartanak az állam- és kormányfők. Orbán Viktor a múlt héten már előrevetítette, hogy ismét heves vitákra készül az energiaválság megoldásával és a klímavédelem költségeivel kapcsolatban.

Korábbi felvétel

Fotó: AFP / John Thys

 

Mire ez a cikk megjelenik, addigra Kína már megkezdte a harmadik negyedéves GDP-adatok publikálásának sorát, hétfő hajnalban a szeptemberi ipari és kiskereskedelmi statisztikákkal egyidőben jelent meg az előzetes növekedési adat is. Az elmúlt hetekben elsősorban a kínai gazdaság lassulásáról szóltak a hírek, a nagy befektetési bankok sorra vágták vissza előrejelzéseiket, de előzetesen így is 5% feletti bővülést vártak a harmadik negyedévre.
 
Magyar szempontból a keddi nap lesz a legmozgalmasabb és nem csak azért, mert a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján előad többek között Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton, a miniszterelnökség gazdaságpolitikai főtanácsadója. Hanem azért is, mert délután kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa, mely a vártnál magasabb infláció és a gyenge forint miatt megint nehéz helyzetben lehet. A döntés után pedig szintén a konferencián beszél majd Virág Barnabás, a jegybank alelnöke, aki akár a friss lépés hátteréről is elárulhat részleteket.
 
Az Eurostat a szeptemberi inflációs adatokat közli szerda délelőtt, így kiderül, hogy a magyar 5,5%-os áremelkedési ütem továbbra is a kontinens élmezőnyében volt-e. Este pedig a Fed Bézs könyve jelenik meg, ami abból a szempontból lehet fontos, hogy a közelgő tapering miatt a jegybank minden apró jelzésére kiemelten figyelhetnek a befektetők.
 
Csütörtökön kezdődik Brüsszelben az állam- és kormányfők csúcstalálkozója, melyen ismét éles vitákra lehet számítani. Főleg azok után, hogy Orbán Viktor pénteken már előrevetítette, hogy az energiaválság és a tervezett klímaadó lesz a napirenden. Utóbbit a magyar kormány ellenzi a tervezett formában.
 
A hét utolsó munkanapján sem maradunk esemény nélkül, hiszen péntek reggel a francia GDP első becslése érkezik, majd sorakoznak az előzetes beszerzési menedzserindexek, melyek az európai és a tengerentúli konjunktúra fontos mutatói. Itthon a Pénzügyminisztérium a részletes államháztartási beszámolót publikálja majd délelőtt.
 
portfolio.hu