Brüsszelig ér a Színművészeti kormányzati átalakításának ügye

2020.10.25 07:17

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök is részt vesz abban a vitában, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzetről rendeznek az Európai Parlament kulturális bizottságában - értesült a Népszava.

Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu

 

Korábban a Népszava számolt be arról, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-én délelőtt vitát tart a budapesti SZFE- átalakítása kapcsán kialakult helyzetről. Az eszmecserére meghívták az intézmény új és régi vezetőségének egy-egy tagját, valamint a kormány és a hallgatói önkormányzat képviselőit, akik valamennyien elfogadták az invitálást.
 
A lap legújabb információi szerint a szakbizottsági ülésen fel fog szólalni Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó új alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az alapító Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Upor László, az egyetem tanára és volt rektorhelyettese (a szenátus által megválasztott rektor, de a miniszter hónapokig nem nevezett ki), valamint Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese.
 
A meghívottak videokapcsolaton keresztül csatlakoznak a tanácskozáshoz, mivel a járvány kirobbanása óta vendégek csak rendkívüli esetekben kereshetik fel személyesen az EP-t - olvasható a Népszava cikkében.
 
A szervezők fontosnak tartják, hogy a tanácskozáson mindkét fél képviselői elmondhassák a véleményüket. Az egyórásra tervezett vitában először a meghívottak kapnak szót, majd az EP politikai csoportjainak a képviselői. Az SZFE körüli fejlemények napirendre tűzését Romeo Franz német zöldpárti EP-képviselő kezdeményezte a kulturális bizottság szeptember végi ülésén - adta hírül a napilap.
 
Tízezres tömeg vonult október 23-án Budapest utcáin a felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért a SZFE hallgatóinak szervezésében. Az SZFE és a Titkos Egyetem elnevezésű összegyetemi szerveződés képviselői egyebek mellett arról beszéltek, hogy minőségi oktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, ezért ki kell állni azok függetlensége mellett.
 
 
forrás: nepsza.hu / napi.hu