Brutális drágulás Magyarországon: megtudtuk, meddig mehet fel az alapvető élelmiszerek ára

2019.05.11 10:49

Egyre drágább az élet, főleg a kiskeresetűek számára.

Az infláció legutóbb több mint hét éve volt ilyen magas, főleg az élelmiszer és az alapvető szükségletek kielégítésére szolgáló áruk drágultak a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az infláció az előző évhez viszonyítva 3,9 százalékos volt, de az élelmiszerek ára átlagosan 5,2 százalékkal nőtt. 
 
A legjobban a krumpli és a zöldségek ára emelkedett, olyannyira, hogy lassan luxus lesz ezeknek az egészséges termékeknek a fogyasztása az átlagember számára. A burgonya egy év alatt 83,6 százalékot drágult, tavaly áprilisban még 160 forintba került egy kiló belőle, most már közel 300 forintba. A friss zöldségek 37,2 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. A vöröshagyma és a káposzta ára több mint kétszeresére szökött fel: a hagyma 170 forint volt tavaly, most 344 forintba kerül, a káposzta pedig 165 forintról közel négyszázra ugrott fel. Szintén erőteljesen drágultak alaptermékek, például a liszt 11,2 százalékkal, a péksütemények 9,7-tel. Szívhatják a fogukat a dohányosok is, mert a cigaretta ára 12,7 százalékkal emelkedett. 
 
A grafika az egyes termékek, árucikkek drágulásának arányát mutatja az előző évihez képest, alul a rekorderekkel
 
Grafika: Séra Tamás
 
 
A lakhatással kapcsolatos költségek is meglódultak, a lakásjavítás és -karbantartás 12 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a lakbérek 8,9 százalékkal. Az árakat részben a bérnövekedés húzza fel, a termelők és gyártók áthárítják az ezzel kapcsolatos pluszköltségeiket a fogyasztókra.
 
Ezek a drágulások a kiskeresetűeket sújtják leginkább, akik a fizetésük nagy részét élelmiszerekre költik, amiről a létfenntartásuk miatt le se tudnak mondani, legfeljebb a legjobban drágult termékek helyett keresnek olcsóbbakat.
 
A grafikonon az élelmiszerek árának növekedési aránya látható az egy évvel korábbi időponthoz viszonyítva
 
Grafika: Séra Tamás
 
 
A közgazdász arra számít, hogy a pénzromlás üteme lassulni fog. 
 
– Elértük a drágulási hullám tetejét, csökkenni fog majd az emelkedés mértéke – mondta a Blikknek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint a 3,9 százalékos infláció még éppen a jegybank tűréshatáránál van, ezért várhatóan nem kell beavatkoznia kamatemelésekkel. – A zöldségek ára a következő hónapokban csökkenhet a szezonális hatás miatt, a feldolgozott élelmiszerek viszont tovább emelkedhetnek – tette hozzá a szakember.
 
Főleg az alacsonyabb keresetűeknek meg kell gondolniuk, mit tesznek a kosarukba /Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images
 
 
Nem minden kerül többe
 
Az átlagosnál kisebb mértékben nőtt a szolgáltatások (3 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,7 százalék) ára. Több termék ára egyenesen csökkent az előző év áprilisához képest, legjobban a tévékészülékek lettek olcsóbbak, mintegy tíz százalékkal. 
 
mti.hu / blikk.hu