Brutális vihar csapott le Szegedre, Botka 200 milliót csoportosított át kárenyhítésre (+videók)

2019.09.09 17:55

112 kilométer/órás széllel érkezett óriási vihar Szegedre hétfőn délután, még az egyetem jogi karának tetejéről is leszakadt egy darab, írja a Szegedma.hu. Hatalmas faágak szakadtak le a Széchenyi téren is, az egyik pont a padon ülők fejére esett, akikhez mentőt kellett hívni. 

 

 

A Szeged Televízió szerint egy járókelő életveszélyes koponyasérülést szenvedett:
 
A tévé egy másik Facebook-bejegyzésben azt írja, „van, ahol előtetőt szakított le a szél, és úgy tudjuk a Főfasor és a Fülemüle sarkán valamint a Tisza-parti iskola udvarán és a Maróczy Géza téren is kidőlt egy fa”. Valaki ezt a videót küldte Újszegedről:

 

 

A Szegedma egyik olvasója gyökerestül kifordult fáról küldött képet Rókusról, miközben a Gogol, a Retek és a Galamb utcában autókra dőltek a fák. Az egyik utcában még a jelzőlámpa is kidőlt.
 
 
A szeged.hu összesen három sérültről ír, van, akire akkor esett rá egy faág, amikor éppen segíteni próbált valakinek. A jogi kar épületénél egy fa rádőlt a sínekre, és a trolivezeték is leszakadt. Több helyen nincs áram, és akadozik a tömegközlekedés is. A 2-es villamos újra jár, igaz, egészen estig várhatók késések. 
 
A Délmagyar szerint a szél a Szegedi Nemzeti Színház lemeztetejét is visszahajtotta, így védelem nélkül maradt a deszkázat, ami miatt ázik a színpad és a nézőtér egy része.
 
A polgármesteri hivatal közleményében azt írják, a vihar városszerte súlyos károkat és baleseteket okozott, Botka László polgármester pedig 200 millió forintot csoportosított át a közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására.
 
„Arra kérjük a szegedieket, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel legyenek türelemmel és megértéssel, és működjenek együtt a viharkárok biztonságos elhárításában” - írják.

A színház teteje is megsérült a viharban, ráadásul olyan mértékben sérült a tetőszerkezet, hogy az épületbe beesett az eső. A portál információ szerint az épület tetejének nagy részét felhajlította a szél, de ami még rosszabb, hogy a színpad is ázik. Barnák László igazgató hivatalos Facebook-oldalán közölte a hírt:

 


szeged.hu / 444.hu