Brutálisan drágult a sertéshús és a tej - KSH jelentés

2017.08.15 09:27

Júniusban év/év alapon 2,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 13 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak az első félévben 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

 
Júniusban az előző év júniusához képest a gabonafélék ára 7,2 százalékkal mérséklődött.  A gyümölcsök ára 18, az ebben a hónapban jelentős súlyú meggyféléké 27 százalékkal emelkedett.
 
A zöldségfélék ára 0,8, a vöröshagymáé és a sárgarépáé 14, illetve 17 százalékkal csökkent, a paradicsomé pedig 31 százalékkal nőtt (több mint 20 százalékos volumennövekedés mellett).
 
A burgonya ára 22 százalékkal csökkent.
 
 
Kilőtt a sertéshús ára
 
Az élő állatok termelőiár-szintje 8,7, az állati termékeké 23 százalékkal emelkedett.
 
A vágósertés ára 19 százalékkal nőtt, kilogrammonként 451 forintra, amely az elmúlt évek legmagasabb felvásárlási ára. 
A vágócsirke ára 2,8 százalékkal csökkent. Az elmúlt öt hónapban a vágócsirke felvásárlási ára kilogrammonként 250 forint körül stagnált.
 
A tej ára 32 százalékkal emelkedett.
 
Az első hat hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 3 százalék csökkent, az élő állatok és állati termékeké 12 százalékkal emelkedett.
 
A zöldségfélék ára 4,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké 9,6 százalékkal nőtt. A burgonya ára 7,4 százalékkal csökkent.
 
A vágósertés ára 25, a tej ára 24 százalékkal emelkedett.
 
 
Így változtak a költségek
 
A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,6 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,7 százalékos emelkedéséből adódott.
 
Legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 11, utóbbi 6,2 százalékkal volt alacsonyabb. A műtrágyaárak 2016-ban folyamatosan mérséklődtek, év végére megközelítették a 2010. évi árszintet, azonban 2017 első félévében az árak már folyamatosan emelkedtek.
 
A növényvédő szerek ára kismértékben, 0,9 százalékkal mérséklődött. Az energia és kenőanyagok ára 8,4 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 12 százalékos emelkedése volt hatással.
 
Az épület- és gépfenntartási költségek 4,8, illetőleg 2,5 százalékkal nőttek, az állatgyógyászati készítmények ára 1,9 százalékkal volt magasabb.
A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 4,9 százalékkal emelkedett, míg a gépberuházások ára 1 százalékkal volt alacsonyabb.
 
Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 103,3 százalék volt.
 
Szepesi Anita
napi.hu