Brutálisan rossz a levegő minősége ezekben a városokban: van, akire ez különösen veszélyes

2022.01.27 06:07

További tíz település levegőminősége pedig kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

A szálló por légköri koncentrációja Miskolcon is magas

 

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján; veszélyes a levegő minősége Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren, illetve további nyolc település – Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Vác – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK),
 
Azt írták, további tíz település levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján, illetve hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.
 
A kisméretű aeroszol-részecskék rövid távon, magas koncentrációban többi között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát – ismertették.
 
A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.
 
Javasolják, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, hordjanak maszkot kültéren, különösen a veszélyes és az egészségtelen minősítést kapott településeken – olvasható az NNK közleményében.
 
mti.hu