Búcsút inthetünk idén a szabolcsi almának

2015.05.29 06:38

Óriási bajban vannak a szabolcsi almatermelők. A múlt heti jégverés miatt léalmának sem tudják majd eladni az idei termést. A sok eső a szamócának sem tett jót, a korai fajtáknál a szürkepenész megjelenése miatt jelentős kieséssel számolnak a gazdálkodók.

Több százmillió forintos kárt okozott a hétfői jégverés Szabolcsban. Az ítéletidő összesen 21 települést érintett, a legnagyobb kár azonban 14-15 helységben koncentrálódott – mondta el a Napi Gazdaságnak Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke szerint vannak olyan települések, ahol az összes uborkaültetvény megsemmisült. A termelőket ért veszteség itt óriási, ugyanakkor mivel az uborka gyorsan fejlődő növény, ezért elképzelhető, hogy egy gyors vetéssel megmenthető lesz az idei szezon – hívta fel a figyelmet.

A gyümölcsösök esetében gyors kármentésről nem lehet szó. A szabolcsi almát úgy elverte a jég, hogy a termelők léalmának sem tudják majd eladni: sok helyen a termés egyszerűen kettéhasadt. Ott, ahol nem esett nagy méretű jég, az almafák hajtásaiban és a gallyakban nem okozott nagyobb kárt az ítéletidő, így a következő évek termése szerencsére nincs veszélyben – mondta az elnök.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az m1 aktuális csatornán tegnap elmondta: a termelők 15 napig jelezhetik a kártérítési igényüket a minisztériumnak. Az államtitkár szavai szerint az agrár-kárenyhítési alapban összesen 21-22 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdák kártalanítására. Ugyanakkor ez egy felülről nyitott alap, így ha a kár értéke nagyobb lesz, akkor a költségvetés függvényében feltölthető – jelentette ki.

Ledó Ferenc jelezte: a gazdák figyelmét már felhívták arra, hogy a falugazdászok segítségét kérve időben jelezzék a kártérítési igényüket. Szavai szerint a veszteségeket csökkenteni fogják a magánbiztosítások is, ugyanakkor ez nincs minden termelőnek.

A jégverés mellett a komoly esőzések is gondot okoztak, elsősorban az eperföldeken. Ledó Ferenc szerint a fóliasátras és a szalmával, illetve fóliával letakart termelésben nem okozott nagyobb kárt az eső, a hagyományos szabadföldi szamócaföldeken viszont nagy a baj. A sok eső miatt sérültek a szemek, ráadásul a szürkepenész is megjelent. A fertőzés ellen intenzíven védekeznek a termelők, ugyanakkor pluszmunkát és többletkiadást jelent, hogy az ép szemek közül kiválogassák a sérült termést.

A kár mértéke egyébként fajtától is függ: a későn érő epret nem támadja a penész, a korai fajtáknak a 30-40 százaléka viszont már beérett, itt jelentős terméskieséssel számolnak. Ledó Ferenc szerint az idén bizonyosan kevesebb magyar eperre kell számítani, az árak alakulására azonban nagy hatással lesz a következő időszak időjárása. Az ízélménnyel az elnök szerint nem lesz gond, a magyar eper – már ami megmaradt – idén is jó minőségben kerül a piacra. Az importnyomás is egyre csökken, már csak egy-két üzletlánc árul külföldi szamócát, a legtöbben átálltak a magyar gyümölcsre – jegyezte meg Ledó Ferenc.

napigazdasag.hu