Bűnszövetségben és bűnsegédként?

2016.08.19 06:05

Még csak azután vált igazán izgalmassá a Voldemort-ügy, hogy Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését kérte tegnap a Fővárosi Főügyészség. A hatóság épp azon a napon lépett, amikor a 168 óra újabb részleteket közölt Mengyi ügyében, amelyben a gyanú szerint bűnszövetségben és bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete, illetve befolyással üzérkedés bűntette szárad a lelkén. Eddig a Fidesz, Mengyi és ügyvédje is tagadta a súlyos gyanúkat, mondván "visszaéltek a fideszes képviselő nevével", s noha a kabinet már részben változtatott eddigi magyarázkodásán, Mengyi pedig "elhalkult", Kósa Lajos köti az ebet a karóhoz. Eközben az tisztázatlan: ki segítette Voldemortot elkerülni a rajtaütést, illetve lehet-e más kormányzati érintettje is a piszkos ügyletnek.

Az eljáró hatóságokkal teljes mértékben együttműködök, és magam fogom kérni az Országgyűlést, hogy a mentelmi jogomat függessze fel a valóság mielőbbi tisztázása érdekében - közölte a Fidesz-frakción keresztül Mengyi Roland. A kormánypárti országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte azonban tegnap Polt Péter - jelentette be csütörtök délelőtt Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és vesztegetéssel elkövetett befolyással üzérkedés miatt kéri a Legfőbb Ügyészség, hogy az Országgyűlés elnöke függessze fel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei országgyűlési képviselő mentelmi jogát, Polt kérése pedig előbbre való, mint hogy Mengyi kéri-e ezt maga, vagy sem.

Fazekas a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál megindított nyomozása adataira hivatkozva közölte: a fideszes képviselő 2015 tavaszán értesítette egy barátját arról, hogy hamarosan 800 millió forintos, szociális szövetkezetek számára elnyerhető uniós támogatást írnak ki. A gyanú szerint Mengyi 5 millió forintos "alkotmányos költséget" kért azért, hogy "elérje" a magyarországi pályázat kiírását. Az érintettek át is adták a pénzt a képviselőnek, aki az ügyészség szerint azzal is tisztában volt, hogy a bűnszervezet tagjai fiktív számlákkal és túlárazott vállalkozói szerződésekkel kívánják fedezni azt, hogy a pályázati pénzeket érdemi munka nélkül zsebre rakják. "A 500 milliós keretösszegre kiírt pályázatokat végül formai okok miatt elutasították, ezért a vesztegetők visszakérték és vissza is kapták az 5 milliót Mengyi Rolandtól" - közölte sajtótájékoztatón a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az ügyben eddig öt személyt gyanúsítanak, közülük ketten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben vannak. Mengyi Rolanddal – aki a hírek szerint Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát az ügy szereplőivel - viszont csak mentelmi joga felfüggesztése után közölheti az ügyészség a bűncselekmények megalapozott gyanúját, ezért indítványozta ezt Polt.

Mengyit konkrétan két bűncselekménnyel gyanúsíthatják meg: bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletével, valamint vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel. Ezeknek a büntetési tétele kettőtől-nyolc, illetve öttől-tíz év szabadságvesztés - közölte Fazekas, aki szerint egyelőre csak nem közszereplőkkel szemben merült fel gyanú az ügyben, ám arra a kérdésre, hogy a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háza táján nyomoznak-e, azt mondta, nem egy lezárt nyomozásról van szó, s hogy milyen lépések követik egymást, a nyomozás eredményének függvénye. "Az a kérdés is hipotetikus, hogy más politikusi érintettség is lehet-e az ügyben" - tette hozzá a szóvivő.

Mint ismert: Mengyi Rolandról a hónap elején a 168 óra írta meg azt rendőrségi iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy százmilliós uniós támogatás lenyúlási tervének volt részese. A kormánypárt képviselője ezek szerint elintézte volna, hogy kiírjanak egy 500 millió forintos, európai uniós támogatásokból finanszírozott pályázatot szociális szövetkezetek számára, viszont az elnyerendő összegből először 50, később 90 százalék kenőpénzt kért. Emellett pedig végig Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát. A cikkben az is szerepelt, hogy Mengyi ezen kívül tízmillió forint "alkotmányos költségnek" hívott kenőpénzt is kért lehallgatási jegyzőkönyvek szerint, ám a korrupciós ügylet, ahogyan a pályázat egésze, elbukott.

Mengyi tagadta mindezt, azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és áll bármilyen vizsgálat elé. Az MSZP feljelentést tett a képviselő ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés büntette miatt, ezután kezdődhetett meg a főügyészségi vizsgálat, hiszen addig csupán a NAV nyomozott. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

Polt lépésének pikantériája, hogy a 168 óra tegnapi, legújabb számában arról írt: több jel is utal arra, hogy valaki befolyásolta a Mengyit is érintő büntetőügy nyomozását, és Tállai András, a NAV vezetője, vagy akár maga a legfőbb ügyész is lehet az a valaki. A cikkből ugyanis egyértelműen kiderült: a jegyzőkönyvek szerint a NAV nyomozói megfigyelték Mengyit, amikor kenőpénzt vett át uniós támogatások "lezsírozásáért" cserébe. Sőt, azt tervezték, hogy ott helyben rajtaütnek és rács mögé zárják, viszont az utolsó pillanatban le kellett fújniuk a tervezett akciót, mert feletteseiktől nem kaptak engedélyt erre. Az ötmilliós "alkotmányos költséget" egy tiszaújvárosi olasz étteremben, egy nejlontasakban adták át Mengyinek 2015. július 14-én, de a lap szerint a NAV nyomozói bár teljes körűen felkészültek, megfigyeltek, jelentettek, videóztak a helyszínen, végül nem érkezett meg az engedély a rajtaütésre. Mengyi azért akartak a helyszínen rajtaütni, mert mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben csak ilyen módon léphetnek fel.

A 168 Óra által feltárt nyomozati anyagokból az is kiderül, hogy tavaly ősszel az ügy gyanúsítottjai mintha megtudták volna, hogy lehallgatják őket. Szó szerint az hangzik el az egyik beszélgetésben két gyanúsított között, hogy "óvatosan beszéljen, mert ki van baszva operatívra". Az is szóba kerül, hogy valaki adott egy fülest az elcsalandó pályázatokkal kapcsolatban. Végül a NAV jelzése miatt az elbíráláskor el is utasították a fiktív szövetkezeti pályázatokat, tehát miután megérezték, hogy forró a talaj, nem jött össze a közpénzlenyúlás. Viszont mivel rajtaütés nem volt, és végül a támogatási összeget sem lopták el, ezért nem korrupcióról, csak korrupció kísérletéről van szó, ami jóval enyhébb vádat jelenthet Mengyi ellen.

Azt Fazekas Géza határozottan visszautasította, hogy a Legfőbb Ügyészség bármilyen befolyást gyakorolt volna a nyomozásra. Szerinte ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az iratok áttanulmányozása után azonnal benyújtották az indítványt a mentelmi jog felfüggesztésére.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért nem volt rajtaütés, azt válaszolta, hogy a folyamatban lévő nyomozás érdekére hivatkozva ennél többet nem mondhat.

"Nem túl dicsőséges fejlemény"

A nap "nem túl dicsőséges fejleményeként" említette a Mengyi mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló legfőbb ügyészi kezdeményezést Lázár János a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem kétli, hogy lesz felfüggesztés, hiszen a fideszes parlamenti képviselő maga is kezdeményezi azt (Polt lépése után ennek nincs sok értelme - a szerk.). Lázár egyébként "nem örül" a Mengyi-sztorinak, szerinte ugyanis "az elmúlt 6 évben nem volt még példa ilyenre, hogy a legfőbb ügyész közvádas ügyben egy kormánypárti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte volna. A Fideszben Orbán Viktor kérésének megfelelően zéró tolerancia van korrupció témában, ezért a kormányfő szigorú vizsgálatot rendelt el" - fogalmazott. A kancelláriaminiszter azzal állt elő: az eddigi adatok szerint, legalábbis ami hozzá eljutott, elképzelhetetlen, hogy valaki vezető beosztásból próbálta volna megakadályozni az ügyön dolgozó hivatalok vagy hatóság munkáját. A kormány belső vizsgálatában világos választ vár arra is, hogy az uniós pályázati kiírásoknál lehetett-e érdemben befolyásolni a döntéshozókat - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra a kérdésre, megingott-e a bizalma Csepreghy Nándorban, amiért helyettese neve is felmerült a botrányban, azt mondta: nem, sőt, megerősödött a bizalma beosztottja felé, hiszen világos, korrekt választ kapott kérdéseire. Mint elmondta, volt olyan államtitkára, aki nem válaszolt az ilyen típusú kérdéseire, de ma már nem államtitkár (ezzel vélhetően L. Simon László menesztésére utalt - a szerk.). Lázár egyébként, éppen úgy, ahogy korábban lapunknak Csepreghy az új pályázatértékelési rendszert bölcs és jó válaszként jellemezte a Voldemort-ügyhöz hasonló korrupciós kockázatok kiküszöbölésére. Arról is beszélt, hogy ha sor kerül a parlamentben erre, a miniszter Mengyi mentelmi jogának felfüggesztése mellett fog szavazni.

Kósa tovább védte, pedig már ő sem tagadott

Kósa Lajos fenntartotta azon korábbi álláspontját, hogy visszaéltek Mengyi nevével. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, "Mengyi Roland és az egész magyar parlament érdeke, hogy minél szélesebb körben lehessen vizsgálni ezt az ügyet. Kósa emlékeztetett, a jelenlegi szabályok szerint egy képviselő önállóan nem mondhat le mentelmi jogáról, arról a parlamentnek kell döntenie. Mengyi azt mondta, arra kéri majd az Országgyűlést, hogy függessze fel a mentelmi jogát" - közölte a Fidesz frakcióvezetője, majd hozzátette, erre várhatóan az őszi ülésszak kezdetén, szeptember közepén kerülhet sor.

Csakhogy a frakcióvezető lemaradhatott egy körrel, mert Polt Péter szerint megalapozott a gyanú ahhoz, hogy Megyit egyszerű halandó állampolgárként előállítsák az ügyben. Nagy kérdés, ha a Fidesz őszig vár a súlyos vádak ellenére, ezidő alatt Mengyi eltüntethet-e nyomokat, illetve bizonyítékokat, vagy akár ő maga nem szívódhat-e fel az eljárás, s a felelősségre vonás elől. A gyanúk komolyságát jelezheti az is, hogy Kósával ellentétben maga Mengyi és ügyvédje is változtatott korábbi nyilatkozatain.

Noha a képviselő tegnapi közleményét is a Fidesz-frakció adta ki, a kormányoldal tegnap már hallgatott, pedig két hete, első közleményében Voldemort még azt írta, "Az ügyben semmilyen módon nem vettem részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevemmel és a pozíciómmal. A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé." Ez a tegnapi közleményben már nem szerepelt, noha ezt a "visszaéltek a nevével" fordulatot használta maga Kósa, több fideszes politikustársa, s Mengyi ügyvédje, Futó Barnabás is a botrány kirobbanásakor. Futó akkor még azt nyilatkozta: "nem vitatják, hogy bűncselekmény történt, ugyanakkor ebben ügyfele nem érintett. Szerinte a nyomozóhatóság sem veszi komolyan ezeket a felvételeket, mivel már egy évesek és ennyi idő alatt sem gyanúsították meg Mengyit". Érdekes módon a jogi képviselő tegnap erről már nem, csupán a mentelmi jogi eljárástechnikai oldaláról nyilatkozott. Ugyanakkor pikáns az is: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés augusztus 20-i ünnepi ülésén, épp Mengyi lesz az egyik felszólaló díszvendég.

Az ellenzék tovább is menne

- A Voldemort-ügyből világosan kiderül, hogy a szálak a legmagasabb fideszes körökhöz vezetnek el - mondta az MSZP elnökségi tagja. Bárány Balázs hangsúlyozta: nem állhat meg az első kishal elkapásánál az ügy.

- Az Együtt azt várja Mengyitől, hogy ne várja meg mentelmi jogának felfüggesztését, azonnal mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról és tegyen beismerő vallomást. Szigetvári Viktor pártelnök szerint "Voldemort" korrupciós ügye az első olyan bűnügy, amelyben a Fidesz-maffia bíróság elé állhat. Lesz még ilyen több és a kormányváltás után még több - közölte.

- A Demokratikus Koalíció független, objektív vizsgálatot követel az ügyészségtől - mondta Niedermüller Péter. A DK alelnöke szerint a vádhatóságnak már sokkal korábban kezdeményeznie kellett volna Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését, mert attól lehet tartani, hogy a "vétkes késedelem" miatt a fideszes képviselő bizonyítékokat tüntethetett el, vagy tanúkat félemlíthetett meg.

- A Jobbik nem tartja meglepetésnek, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését, ám a párt értékelése szerint az ügy csupán arra jó, hogy eltereljék a figyelmet Rogán Antal és más kormánytagok, illetve a "miniszterelnök közvetlen környezetének nagyon súlyos maffiaügyekben való érintettségéről".

- Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: ha ez nem folytatódik további országgyűlési képviselők, például Farkas Flórián esetében, "akkor csak egy kis alamizsnának" tekintik a lépést. A Fidesz fő politikájává és eszközévé vált, hogy politikusai és a hozzájuk köthető üzletemberek különböző céghálókon keresztül lopják el az uniós forrásokat.

- A Párbeszéd Magyarországért szerint "ez az első jó lépése az ügyészségnek, amit az elmúlt években tett, az első olyan lépés, ami arra utal, mintha jogállamban élnénk".

nepszava.hu