Buszbaleset: 70 millió forintot meghaladó adományt gyűjtött az Ökumenikus Segélyszervezet

2017.01.31 19:40

Már több mint 70 millió forintnyi felajánlás érkezett a másfél héttel ezelőtti veronai buszbalesetben érintett családok, sérültek és az elhunytak hozzátartozói részére - közölte az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Veronai baleset - Megemlékezők a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál

Megemlékező budapesti diákok a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án

fotó: Kallos Bea mti.hu

Lehel László elmondta: a 16 halálos áldozatot követelő tragédia másnapján indult a gyűjtés, amelynek során óriási összefogást tapasztaltak, egy emberként mozdult meg az ország. Az adományok 98 százaléka magánszemélyektől érkezett: voltak pár száz forintosak, a többségük 5-10 ezer forintos, de érkeztek százezres, sőt, milliós nagyságrendű felajánlások is - ismertette az adatokat a gyűjtést lebonyolító segélyszervezet vezetője.

Az arányok mostanában változhatnak, mert két nagy bank, egy multi és egy sportrendezvény szervezői is bekapcsolódtak az adományozásba - közölte Lehel László. Az Ökumenikus Segélyszervezet továbbra is fogad pénzadományokat a www.segelyszervezet.hu honlapon és a 11705008-20464565 számlaszámon. Lehel László kérte, hogy az átutalásokra minden esetben írják rá: "Buszbaleset".

A gyűjtés az áldozatok temetéséig, tehát várhatóan még egy-két hétig folytatódik. Azok az adományozók, akik megadták a címüket, személyre szóló köszönőlevelet és a felajánlás felhasználásáról szóló tájékoztatást kapnak. További információk találhatók az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján, illetve Facebook-oldalán - tette hozzá.

Lehel László hangsúlyozta, hogy a segélyszervezet biztonságos adományozási csatorna, minden felajánlás az érintett családokhoz kerül, és minden a tragédiában veszteséget szenvedett család részesül az adományokból. Még nem tudják pontosan, hogyan osztják szét a felajánlásokat, de az bizonyos, hogy a családokat ért csapás mértékének megfelelően próbálnak differenciálni és egyeztetnek a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium vezetésével, ahová az áldozatok és sérültek nagy része járt. A segélyszervezet vezetője jelezte azt is, hogy az adományokat a nyilvánosság kizárásával szeretnék átadni.

Lehel László elmondta, hogy a tragédiában közvetve, távolabbi hozzátartozók, illetve ismerősök révén a segélyszervezet egyes munkatársai is érintettek.

A Ökumenikus Segélyszervezet vezetője köszönetet mondott az adományozóknak. Pénzzel nem lehet gyászt, bánatot, elkeseredést, emberi nyomorúságot megváltani, de lehet összetartozást, együttérzést, szeretetet kifejezni. "Ezt volt a célunk" - mondta Lehel László.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek.

mti.hu

A gyerekeit nem tudta megmenteni

Mindkét gyermekét elvesztette a Szinyei Merse Pál Gimnázium hősiesen viselkedő tanára. A testnevelőtanár sok diákját megmentette a baleset után. Saját két gyereke is a buszon volt, de őket már nem tudta kimenteni, a tanár súlyosan megsérült. Felesége is velük utazott, ő túlélte a tragédiát, az egyik olasz lap szerint azt nyilatkozta, látta meghalni a saját lányát, aki beszorult a buszba.

rtl.hu