Büszke Zemplén

2016.08.15 22:28

25 év egy egész emberöltőnyi idő. Az újszülöttből ennyi idő alatt érett nő vagy férfi válik, aki bár még meglehetősen fiatalnak, életerősnek mondható, de már komoly múlttal, tapasztalattal rendelkezik. Aros János írása.

Büszke Zemplén

fotó: Vajda János

Vannak olyanok, akik elmondhatják magukról, együtt nőttek a fesztivállal, hiszen 25 éve visszajárnak hozzánk.

Ugyanez igaz arra a Zempléni Fesztiválra, amelyet 25. alkalommal rendeznek meg és amelynek Sárospatak ugyancsak 25. alkalommal lehet a házigazdája. Sárospataknak számunkra számos jelzője van: Szent Erzsébet szülővárosa, a Bodrog-parti Athén, a Virágos Város, de talán az egyik legbüszkébbek arra lehetünk, hogy elmondhatjuk, a városunk a Kultúra Magyar Városa. Ennek a jelzőnek egyik legkiemelkedőbb képviselője a Zempléni Fesztivál, vagy korábbi nevén a Zempléni Művészeti Napok. Vannak olyanok, akik elmondhatják magukról, együtt nőttek a fesztivállal, hiszen 25 éve rendszeresen visszajárnak hozzánk. Egyiküktől halottam, ha július, akkor a Balaton, ha augusztus, akkor Zemplén. Évről évre ez a programjuk és miután egyre többen keresik fel a városunkat, elmondhatjuk, büszkék lehetünk arra, hogy mi vagyunk a házigazdái a fesztiválnak.

Méltatlan lenne azonban kisajátítanunk ezt a művészeti fesztivált, így joggal jelenthetjük ki, egész Zemplén büszke lehet erre a kulturális eseménysorozatra. Zemplén nem élhet meg külön településekként. Nem csupán Hegyaljának, Hegyköznek és a Bodrogköznek kell mikroközösségeket alkotniuk ahhoz, hogy megmaradhassanak, hanem egész Zemplénnek össze kell fognia. Éppen ezért a Zempléni Fesztivál tudatosan törekszik arra, hogy Zemplén valamennyi szépségét – és szerencsénkre épített és természetes csodákból számos található a régióban – megmutassa a hozzánk látogatóknak, hiszen nemes dolog a kultúra, de a művészetek, a természet, a gasztronómia, a borkultúra és az idegenforgalom együttes jelenléte és egymásra épülése az, ami igazán rangossá teszi ezt a fesztivált, amely nem csupán idecsábítja, de itt is tartja a turistákat.

Tíz nap, több mint ötven rendezvény, rengeteg kirándulókoncert, műfaji sokszínűség az, ami a legszínvonalasabb északkelet-magyarországi kulturális eseménnyé tette a Zempléni Fesztivált, amelyhez városunk is évről évre igyekszik hozzátenni nem csupán erkölcsi, de anyagi támogatását is. Magunk is igyekszünk olyan programokkal megjelenni, ami Tokaj-Hegyalja sajátosságaival remekül simul a fesztiváli programokhoz. Idén is működni fog például a Makovecz téren a Borterasz, így az éjszakai jazzkoncertek alatt a nézők-hallgatók meg is ízlelhetik azokat a remek és még annál is jobb sárospataki borászok által készített tokaji borokat. A többi vendéglátó település ugyancsak ki fog tenni magáért annak érdekében, hogy a turisták annyira megszeressék a régiónkat, hogy később rendszeres visszatérők legyenek. Ahogy Sárospatak, az összes tokaj-hegyaljai település is a minőségi kultúrát, a kulturált borfogyasztást és a minőségi megújulást tartja szem előtt. Ennek már látszanak is az eredményei, hiszen egyre több helyről hallom vissza, a Zempléni Fesztivál rendezvényei társadalmi eseményeknek számítanak.

Az idei jubileum a korábbinál is tartalmasabb és színvonalasabb programja azonban nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül. Külön köszönettel tartozunk Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter úrnak és dr. Hörcsik Richárdnak, a térség országgyűlési képviselőjének, akik nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idei, 25. Zempléni Fesztivál megrendezése zavartalan legyen. Kívánom mindenkinek, látogasson el a Zempléni Fesztivál minél több rendezvényére, garantálom, senki nem fog csalódni!

Az írás szerzője Sárospatak polgármestere