Čaputová odaszúrt Orbánnak a magyarországi látogatásán

2019.07.11 18:26

Zuzana Čaputová kiállt a liberális demokráciák és az EU-tagság mellett, és elutasította a magyarországi média egy részének azon állítását, hogy Soros-ügynök lenne.

 

Zuzana Čaputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven
 
országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni.
 
Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy "az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze"
 
A szlovák államfő kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy
 
ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják" 
 
- mondta. 
 
Zuzana Čaputová elmondta, az együttműködés egyik legígéretesebb gyakorlati lehetőségét az ipari automatizáció és a robotizáció területén látja, amelynek Európa számára is pozitív hozadéka lehet.
 
A szlovák köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió vezetői közül első alkalommal nem kerül ki senki a visegrádi országokból. Ezen országokat biztosan összekapcsolja, hogy polgáraik kedvezően értékelik az uniós tagságot - mondta
 
Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a "kizárólagos nemzetállamisághoz" történő visszatérésnek. 
 
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
 
Zuzana Čaputová délután Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat, majd fejet hajtott Göncz Árpád egykori köztársasági elnök sírja előtt. A volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit. 
 
 
twitter.com/ZuzanaCaputova / mti.hu / ujszo.com