CEU - A Fideszben is kiakadtak

2017.03.30 12:27

A nemzetközi akadémiai kapcsolatok korlátozása már a középkorban sem volt jellemző – így dohog az egyik fideszes, akivel a CEU elleni támadásként értelmezhető törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése óta beszélt a hvg.hu újságírója. Ellenállni azonban nyilván nem fognak, legfeljebb találgatják, miért történik épp most az új kormányzati front megnyitása. A fideszes közkatonákat nem tájékoztatták a készülő törvényről, a CEU rektora azonban kapott informális figyelmeztetést.

fotó: Molnár Ádám

Michael Ignatief rektort a lap információi szerint a múlt év végén Trócsányi László igazságügyi miniszter figyelmeztette "jószándékúan", hogy egy készülőben lévő törvénymódosítással a kormány „kinyírni készül” a Közép-Európai Egyetemet. A hír hallatán Ignatieff és a CEU több tisztségviselője nemzetközi lobbizásba kezdett, hogy támogatókat szerezzen a készülő tervek leállításához. Így Brüsszelben sem ma hallottak először a történetről. Sőt, informálisan az EU több, különböző rangú, állampolgárságú és beosztású tisztségviselője is próbálta már puhítani az ügyben az oktatásért is felelős erőforrásminisztert. Maga a rektor ugyanakkor közvetlenül ezt nem tehette meg: hiába volt a kezében már egy hónapja a tervezet, azóta sem sikerült bejutnia Balog Zoltánhoz.

A kormánypárti képviselőcsoportok tagjait a lap értesülései szerint nem avatták be a CEU kiűzésének tervébe. A Fidesz és a KDNP februári évadnyitó frakcióülésén, amelynek kiemelt témája volt az ellenséges, „sorosbérenc” civil szervezetek ellehetetlenítése, még csak annyiban került elő a Közép-Európai Egyetem, hogy az egyesületek és alapítványok mellett vannak olyan magán oktatási intézmények is az országban, amelyek külföldi támogatásból működnek, így ezekre is vonatkozhatna a fokozott átláthatóság követelménye.

A hvg.hu által megkérdezett képviselők egyébként egytől egyig kiakadtak a CEU-ellenes javaslaton.

„A tudományos életben korlátozni a nemzetközi kapcsolatokat már a középkorban sem volt jellemző, nem, hogy a 21. században” – dohogott egyikük. Egy másikuk azt mondta: „Soros civiljeinek” vegzálásával sem értett egyet, de azt a rá épített szavazatszerző kampány miatt még „benyelte”, de hogy Magyarország egyik legjobb hírű, legsikeresebb egyetemét takarítják el politikai okok miatt, azt nem tudja megemészteni. A megszólalók azt még logikusnak látják, hogy a választásokhoz közeledve a Fidesznek égető szüksége van ellenségre, amelytől megvédheti az országot, és azt is, hogy a kormány vívmányait támadó Európai Unió mellett Soros Györgyé lehet leginkább ez a szerep.

A CEU elleni támadást többen azonban azért is érthetetlennek nevezték, mert a sorosbérencnek titulált civileket, ha több áttéttel is, de mégiscsak hozzá tudta valamilyen módon kapcsolni a kormány a migránsokhoz, a tömeges bevándorlás jelentette veszélyt ugyanis (nagyrészt persze a kormány propagandatevékenységének köszönhetően) az egyik legnagyobb fenyegetésnek tartják ma az emberek. A Közép-Európai Egyetem viszont a magyar választók 90 százalékának az égvilágon nem mond semmit, így az sem bír számukra túl sok relevanciával, hogy az Soros Györgyhöz köthető.

nepszava.hu