Csak 5,5 hónapot dolgoznak idén a parlamenti képviselők

2019.07.31 06:03

Október közepén kezdődhet a parlament őszi ülésszaka, csúszik a tavalyi évről szóló zárszámadás parlamenti vitája.

Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. MTI Fotó: Kovács Tamás
Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot
 
Fotó: Kovács Tamás / mti.hu

 

Ahogy azt már beharangozta, az önkormányzati választás miatt a szokásosnál később kezdődhet a parlament őszi ülésszaka. Ennek lehetőségéről először Kövér László házelnök beszélt még júniusban, a 2020-as költségvetés benyújtásakor, jelezve, hogy az őszi önkormányzati voksolás időpontja meghatározhatja a parlamenti munka kezdetét.
 
Később Gulyás Gergelyt, a Miniszerelnökséget vezető miniszert kérdezték meg az egyik Kormányinfón, hogy a tavaszi EP-választáshoz hasonlóan tart-e kampányszünetet a parlament az önkormányzati tisztségviselők megválasztása előtt. A kormánytag azzal hárította el a választ, hogy ebben a kérdésben a házelnök az illetékes.
 
Kedden viszont megerősítést nyert a feltételezés, hogy a megszokottnál később indulhat a munka a parlamentben, vagyis a képviselők ritka hosszú nyári szabadságot kapnak. Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke egy sajtótájékoztatón az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta az MTI szerint, hogy "választási kampányban nem szerencsés parlamenti ülést tartani, s ha elő is fordult, hogy összehívták az Országgyűlést, akkor annak konkrét oka volt. Most nincs olyan törvényi kötelezettség, aminek ne feleltek volna meg, és ami indokolna ülésezést".
 
Vagyis a Fidesz szorgalmazza, hogy ne szeptember elején üljenek össze a képviselők, hanem csak a szavazás után. Mivel Áder János köztársasági elnök október 13-ra tűzte ki a voksolás időpontját, az első parlamenti ülésre így október 14-én, hétfőn kerülhet sor. Ami azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőink nyári szabadsága július 13-tól október 13-ig tart idén.
 
Ha hozzávesszük, hogy az EP-választás előtt, április elejétől május végéig szintén nem tartottak ülést a Tisztelt Házban, akkor elmondhatjuk, hogy idén rekord rövid volt, illetve lesz a parlamenti szezon: mindössze öt és fél hónapig tart, februártól április elejéig, május végétől július közepéig, valamint október közepétől karácsonyig (nyilván a köztes időben a választókerületben végzik a munkájukat, de a parlamenthez kötötten effektíven ennyi ideig tart idén a munkaidejük). Ezt minden munkavállaló megirigyelné, pláne azért a fizetésért, amit a képviselők kapnak. Az alapfizetés közel van a bruttó 1 millió forinthoz. A KSH keddi jelentése szerint eközben a nemzetgazdaságban bruttó 358 400 forint volt az átlagkereset.
 
Nem mellékesen a rövidített őszi ülésszak azt is jelentené, hogy kevesebb idő marad a törvényjavaslatok megtárgyalására.  A legfontosabbakat, mint a jövő évi költségvetés vagy az adócsomag, már megtárgyalták és elfogadták a képviselők, de például a tavalyi évről szóló zárszámadással csak október után tudnak foglalkozni. Ezt a dokumentumot hagyományosan szeptember második felében viszik be a Tisztelt Ház elé, október közepére pedig le is zárul az általános vitája. Tavaly a végszavazásra november végén került sor. Kérdés, hogy idén mikor fér majd bele a parlamenti menetrendbe a döntés az előterjesztésről, bár abban biztosak lehetünk, hogy valamilyen formában erre sor kerül karácsonyig.
 
Baka F. Zoltán
privatbankar.hu