Csak a fideszesek elégedettek a jelenlegi iránnyal

2017.07.03 11:48

Az Iránytű Intézet felmérése azt mutatja, hogy a lakosság 45 százaléka szerint rossz felé halad az ország

A lakosság alig negyede elégedett az ország állapotával, a megkérdezettek 40 százaléka nincs kibékülve a mostani helyzettel – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet június közepén, ezer fő megkérdezésével készített felméréséből. A Fidesz támogatói adják az elégedettek táborának nagy részét – 55 százalék körükben az optimisták aránya, és alig 9 százalék a kifejezetten negatívan vélekedőké –, minden más választói csoportban viszonylag szűk kisebbséget alkotnak az elégedett választók.

 
Valamivel többen vannak, akik az Orbán Viktor vezette kormány teljesítményét pozitívan értékelik. A nagyon elégedettek és az elégedettek összesített aránya 31 százalék. Az Iránytű Intézet külön vizsgálta azt is, hogy az ismertebb pártok szavazói hogyan vélekednek Orbánékról. A felmérésből kiderül, hogy leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette párt hívei haragszanak a kormányra: a DK szavazói között alig találni olyat, aki jót gondolna a miniszterelnökről és kormányáról.
 
Az ellenzéki pártok közül a Jobbik tábora a legmegengedőbb a kabinet teljesítményével szemben, de még ebben a körben is 55 százalék mondja azt, hogy elégedetlen, és mindössze 6 százalékuk van megelégedve. A Fidesz választói ugyanakkor rendkívül büszkék a kormány teljesítményére: 70 százalékuk találta jónak az irányt.
 
Úgy fest tehát, hogy az emberek egyre inkább aszerint formálnak véleményt a közállapotokról, hogy éppen melyik párttal szimpatizálnak, és az adott politikai szervezet hogyan festi le a valóságot. Amikor az Iránytű Intézet munkatársai arról kérdezték a lakosságot, hogy mit gondolnak a megélhetési körülmények változásáról, akkor a fideszesek 55 százaléka nevezte kedvező irányúnak a változást, míg a többi párt választóinál az elégedettek kisebbségben vannak. Viszont pártpreferenciától függetlenül elmondható, hogy az emberek jelentős többsége úgy érzi, az ország stagnál. Ugyanis a lényegi változást nem érzékelők aránya is szélesnek mondható: a Jobbik szavazóinak fele, az MSZP szimpatizánsainak 44, a Fidesz–KDNP szavazóinak 38, a pártpreferenciájukban bizonytalanoknak 45 százaléka vélekedett így.
 
 
Az Iránytű Intézet arról is kérdezte a lakosságot, mire számítanak, milyen irányba haladnak a dolgok hazánkban és az EU-ban. 29 százalékuk mondta azt, hogy hazánkban inkább jó irányba mennek a dolgok, miközben csak 22 százalékuk látja úgy, hogy az EU fejlődése kielégítő. Ám ez adódhat abból is, hogy az EU ügyeiben a magyarok tájékozatlanabbak: az unióval kapcsolatban a kérdést megítélni nem tudók aránya háromszor akkora, mint a hazai viszonyok jellemzése esetében. Ugyanakkor nagyjából megegyezik azok aránya, akik úgy vélik, Magyarországon is (45 százalék) és az unióban is (44 százalék) rossz irányba mennek a dolgok.
 
Az Iránytű úgynevezett közéletibarométer-értéke – amelyet az ország jelenlegi állapotával való elégedettség, a harmadik Orbán-kormány tevékenységével való elégedettség és a megélhetési körülmények változásának megítélése alapján állítottak össze – 2016 augusztusa óta lényegében stagnál. A felmérés készítői megjegyzik: a stagnálásnak az oka az anyagi helyzet vélt javulása, az Orbán-kormány megítélése ugyanakkor fokozatosan romlik.
 
Ugyanakkor az általános elégedetlenség, a kormány tevékenységének bírálata önmagában még nem garancia arra, hogy a választók le is fogják váltani 2018-ban Orbán Viktor kabinetjét. Hasonló adatokat mért az előző ciklusban a Medián és az Ipsos is, sőt a ciklus felénél – 2012-ben – a Fidesz–KDNP mélyrepülésben volt. Mindez azt mutatja, hogy megfelelő alternatíva hiányában az általános elégedetlenség még nem váltható át feltétlenül Fidesz-ellenes szavazatokra.
 
Ellenvélemény
A kormánynak is dolgozó Nézőpont Intézet eközben azt mérte, a Fidesszel szimpatizálók tábora nagyobb, mint az összes többi párt esetében együttvéve. A felmérés szerint a teljes népesség körében a kormánypárt támogatottsága 30 százalék, a Jobbik 11, míg az MSZP 7 százalékon áll. A kisebb pártok közül a DK-t 3, az LMP-t és a Momentumot 2 százalékon mérik.
 
M. LÁSZLÓ FERENC
mno.hu